Článek
Ať už máte za sebou roky zkušeností v pečení, nebo se do přípravy dezertů teprve pouštíte, právě podzim je ideálním obdobím k objevování nových chutí. Dýně, jablka, hrušky a ořechy vám pomohou vykouzlit moučník, který potěší každého.
„Pečení je pro mě vždycky o radosti a sdílení. Podzimní recepty mají úžasnou schopnost přinést do každého domova teplo a pohodu,“ říká Josef Maršálek.
Postup
01.
V míse smíchejte mouku, sůl, vodu a olej a hněťte asi 10 minut, dokud nezískáte hladké a pevné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc, odpočinout.
02.
Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na velmi tenké plátky. Přidejte rozinky, ořechy, med a badyán a opatrně promíchejte.
03.
Těsto na pomoučněném vále rozválejte na obdélník 30 × 40 cm, dobře ho pomoučte z obou stran, přendejte na utěrku a poté ho vytáhněte na utěrce na velikost 70 × 80 cm pomocí hřbetů rukou dotenka. Nespěchejte, abyste těsto neproděravěli.
04.
Na jednu polovinu těsta naneste hruškovou směs, tu druhou potřete polovinou rozehřátého másla. Okraje těsta přeložte přes náplň a pomocí utěrky nadzvednutím stočte do tvaru závinu.
05.
Závin přeneste opatrně na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho zbylým máslem a posypte třtinovým cukrem. Pečte při 180 °C 25 až 30 minut. Vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout na mřížce.