Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Josef Maršálek

Foto: Josef Maršálek

Podzim přináší nejen zkracující se dny a chladnější počasí, ale i příležitost proměnit kuchyň v útulné místo plné vůní. Sezonní ingredience jako skořice, hrušky, jablka a vlašské ořechy doslova vybízejí k tomu, abychom si dopřáli chvíle, kdy pečení zahřeje nejen tělo, ale i duši. A aby byl tento podzim opravdu výjimečný, máme pro vás exkluzivní recept od jednoho z nejoblíbenějších českých cukrářů – Josefa Maršálka!

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • 10 g oleje
  • 3 g soli
Náplň
  • 1 kg hrušek
  • 120 g rozinek
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 5 g mletého badyánu
  • 1 lžíce medu
Na dokončení
  • 100 g másla
  • 50 g třtinového cukru
Článek

Ať už máte za sebou roky zkušeností v pečení, nebo se do přípravy dezertů teprve pouštíte, právě podzim je ideálním obdobím k objevování nových chutí. Dýně, jablka, hrušky a ořechy vám pomohou vykouzlit moučník, který potěší každého.

„Pečení je pro mě vždycky o radosti a sdílení. Podzimní recepty mají úžasnou schopnost přinést do každého domova teplo a pohodu,“ říká Josef Maršálek.

Postup

01.

V míse smíchejte mouku, sůl, vodu a olej a hněťte asi 10 minut, dokud nezískáte hladké a pevné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc, odpočinout.

02.

Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na velmi tenké plátky. Přidejte rozinky, ořechy, med a badyán a opatrně promíchejte.

03.

Těsto na pomoučněném vále rozválejte na obdélník 30 × 40 cm, dobře ho pomoučte z obou stran, přendejte na utěrku a poté ho vytáhněte na utěrce na velikost 70 × 80 cm pomocí hřbetů rukou dotenka. Nespěchejte, abyste těsto neproděravěli.

04.

Na jednu polovinu těsta naneste hruškovou směs, tu druhou potřete polovinou rozehřátého másla. Okraje těsta přeložte přes náplň a pomocí utěrky nadzvednutím stočte do tvaru závinu.

05.

Závin přeneste opatrně na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho zbylým máslem a posypte třtinovým cukrem. Pečte při 180 °C 25 až 30 minut. Vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout na mřížce.

Energetická hodnota celkem - 1 závin
Energie12 829,5 kJ
Bílkoviny39,48 g
Tuky127,5 g
Sacharidy418,43 g
Sůl3,12 g
SAFA47,59 g
Vláknina48,35 g
Cukry248,59 g

Načítám