Článek
Postup
01.
Připravte si silnou kávu a je jen na vás, jaký zvolíte způsob: postačí i rozpustná, ale použít můžete filtrovanou nebo espresso ze stroje. V horké kávě rozmíchejte kakao a lžíci krupicového cukru a nechte chvíli zchladnout.
02.
Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 160 °C. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a nechte chvíli stranou.
03.
04.
Do těsta opatrně a ručně postupně vmíchejte i mouku s práškem do pečiva. Do uvolněné mísy po mouce přeložte asi třetinu těsta a jemně do ní zamíchejte vychladlou kávu s kakaem.
05.
Do připravené chlebíčkové formy na střídačku po třetinách vrstvěte oba druhy těsta: dno pokryjte třetinou světlého těsta, přidejte vrstvu kakaového a takhle pokračujte, až spotřebujete všechno těsto. Naplněnou chlebíčkovou formu vložte ihned do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 45–55 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Nechte chvíli zchladnout ve formě a podávejte s lehounkým popraškem moučkového cukru.
V lednici vám po pečení zůstane podmáslí: pokud ho nevypijete jenom tak, naložte do něj maso a připravte šťavnatý kuřecí řízek v podmáslí nebo křupavé kuřecí paličky z trouby, děti vás budou milovat. Anebo vám zachutná nekynutý podmáslový chleba s červenou řepou?