Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento jednoduchý a rychlý moučník z máku, kterému vláčnost dodávají nastrouhaná jablka v těstě, si klidně můžete udělat jen tak – bez krému. Ale s ním ho povýšíte na výborný dezert!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Makovec
  • 2 ks vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 60 ml oleje
  • 50 ml mléka
  • 120 g polohrubé mouky
  • 50 g máku
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 ks jablek
Vanilkový krém
  • 125 g sýru Philadelphia
  • 70 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Dvě střední jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte na hrubém struhadle. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

02.

Ve větší míse elektrickým šlehačem šlehejte vejce se špetkou soli a cukrem do pěny.

03.

Do vaječné pěny lijte tenkým pramínkem olej a mléko a postupně zašlehejte. Poté vmíchejte i nastrouhaná jablka.

04.

V jiné míse smíchejte prosátou mouku, mletý mák, prášek do pečiva a jedlou sodu.

05.

Sypkou směs postupně vmíchejte do tekuté směsi a promíchejte. Vzniklé těsto nalijte do malého pekáče vyloženého pečicím papírem. Makovec dejte péct do předehřáté trouby asi na 15 až 20 minut.

Foto: Svatava Vašková

Makovec můžete podávat i bez krému, ale s ním je mnohem lepšíFoto: Svatava Vašková

06.

Upečený makovec nechte zcela zchladnout a mezitím si připravte jednoduchý krém. Elektrickým šlehačem krátce šlehejte sýr Philadelphia (nebo mascarpone či Buko) s vanilkovým extraktem a povoleným máslem. Jednotlivé řezy makovce ozdobte krémem a podávejte.

Energetická hodnota celkem - 1 plech 20 × 30 cm
Energie11 805,62 kJ
Bílkoviny46,82 g
Tuky175,75 g
Sacharidy259,08 g
Sůl2,35 g
SAFA59,59 g
Vláknina22,1 g
Cukry165,08 g

Načítám