Článek
Postup
01.
Dvě střední jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte na hrubém struhadle. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
02.
Ve větší míse elektrickým šlehačem šlehejte vejce se špetkou soli a cukrem do pěny.
03.
Do vaječné pěny lijte tenkým pramínkem olej a mléko a postupně zašlehejte. Poté vmíchejte i nastrouhaná jablka.
04.
V jiné míse smíchejte prosátou mouku, mletý mák, prášek do pečiva a jedlou sodu.
05.
Sypkou směs postupně vmíchejte do tekuté směsi a promíchejte. Vzniklé těsto nalijte do malého pekáče vyloženého pečicím papírem. Makovec dejte péct do předehřáté trouby asi na 15 až 20 minut.
06.
Upečený makovec nechte zcela zchladnout a mezitím si připravte jednoduchý krém. Elektrickým šlehačem krátce šlehejte sýr Philadelphia (nebo mascarpone či Buko) s vanilkovým extraktem a povoleným máslem. Jednotlivé řezy makovce ozdobte krémem a podávejte.
SLANÉ RECEPTY S MÁKEM: Lilkové kari s mákem a domácí jogurtové placky | Makový kefírový chleba se semínky | Křehké kroužky sypané mákem | Buchty naslano