Článek
Hned po mazanci, beránkovi a perníčkách je linecké cukroví velikonoční sladká klasika. Můžete ho samozřejmě slepit marmeládou, ale pokud chcete krásně žlutá vajíčka a kytičky, zvolte lemon curd - lahodný svěží citronový krém.
Postup
01.
Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet alespoň 1 hodinu, můžete však i do druhého dne. S lineckým těstem pracujte rychle, aby se máslo moc nerozpustilo.
02.
Krém: Máslo dejte do žáruvzdorné misky a nad vodní lázní ho nechte rozpustit s cukrem, citronovou kůrou a šťávou. Poté vlijte prošlehaná vejce a šlehejte, než bude mít směs krémovou konzistenci. Zabere to asi 10 minut. Hotový krém nechte vychladnout.
03.
Odleželé těsto rozválejte na tenký plát o výšce asi 3 mm. Poté vykrajujte libovolné velikonoční tvary, polovinu s otvorem uprostřed. Cukroví přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 8-10 minut, dokud linecké nezezlátne.
04.
Vychladlé cukroví slepte citronovým krémem a dozdobte moučkovým cukrem.
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?