Hlavní obsah
4,2
(21)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Velikonoce jsou chápány jako svátky jara a s ním je spojená svěžest. Přesně taková jsou tato linecká vajíčka se sladkokyselým citronovým krémem.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
Těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Lemon curd
  • 60 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 ks citronu
  • 120 ml citronové šťávy
  • 2 ks vejce
Článek

Hned po mazanci, beránkovi a perníčkách je linecké cukroví velikonoční sladká klasika. Můžete ho samozřejmě slepit marmeládou, ale pokud chcete krásně žlutá vajíčka a kytičky, zvolte lemon curd - lahodný svěží citronový krém.

Postup

01.

Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet alespoň 1 hodinu, můžete však i do druhého dne. S lineckým těstem pracujte rychle, aby se máslo moc nerozpustilo.

02.

Krém: Máslo dejte do žáruvzdorné misky a nad vodní lázní ho nechte rozpustit s cukrem, citronovou kůrou a šťávou. Poté vlijte prošlehaná vejce a šlehejte, než bude mít směs krémovou konzistenci. Zabere to asi 10 minut. Hotový krém nechte vychladnout.

03.

Odleželé těsto rozválejte na tenký plát o výšce asi 3 mm. Poté vykrajujte libovolné velikonoční tvary, polovinu s otvorem uprostřed. Cukroví přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 8-10 minut, dokud linecké nezezlátne.

04.

Vychladlé cukroví slepte citronovým krémem a dozdobte moučkovým cukrem.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Energetická hodnota celkem - 4 plechy
Energie17 916,3 kJ
Bílkoviny60,87 g
Tuky231,59 g
Sacharidy484,27 g
Sůl0,55 g
SAFA111,83 g
Vláknina17,45 g
Cukry226,99 g

Načítám