Hlavní obsah
3,8
(9)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Chcete se letos o svátcích ukázat a zároveň potěšit rodinu i hosty? Upečte opilý velikonoční dort. Je tak dobrý, že koledníci zapomenou na pomlázku a budou vás jen chválit.

1 hod., 10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 18 cm
Korpus
  • 200 g změklého másla
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 5 ks vejce
  • 1 ks kůry z jednoho pomeranče
  • 3 lžíce mléka
  • 100 ml pomerančového likéru
  • 6 lžic pomerančové marmelády
Krém
  • 300 ml 40% smetany ke šlehání
  • 375 g tučného tvarohu
  • 75 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky semínek z vanilkového lusku
Dokončení
  • 200 g hořké čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 hrst mandlí v čokoládě
Článek

Možná neseženete barevné mandle v čokoládě na ozdobu, ale na dortu vypadají skvěle i mandle v čokoládě bílé nebo růžové. Případně lze použít i barevné velikonoční bonbony ve tvaru vajíček.

Postup

01.

Změklé máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Do ní po jednom zašlehejte celá vejce (v pokojové teplotě) a pomerančovou kůru. Mouku se solí a kypřicím práškem prosejte a postupně stěrkou zapracujte do máslové směsi. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem, uhlaďte povrch a pečte při 180 °C asi 45 minut, dokud není korpus dobře propečený.

02.

Hotový korpus vyndejte z trouby, pár minut ho nechte prochladnout a poté do něj udělejte špejlí dírky. Potřete ho pomerančovým likérem (raději naněkolikrát, aby se tekutina hezky vsákla) a nechte ve formě zcela vychladnout.

03.

Na krém nejprve vyšlehejte smetanu dotuha. Tvaroh oslaďte, ochuťte vanilkou a také prošlehejte. Tvarohovou směs poté opatrně smíchejte se smetanou a hotový krém přendejte do cukrářského sáčku.

04.

Vychladlý korpus vyjměte z formy a horizontálně prořízněte na 4 pláty. První díl umístěte na etažér nebo talíř a potřete ho pomerančovou zavařeninou (asi 1 cm okraje korpusu nechte nepotřený). Na plát nastříkejte krém od okraje do středu a položte na něj další plát korpusu. Potřete ho zavařeninou, nastříkejte krémem a vše zopakujte ještě u třetího plátu. Promazaný dort má pak tyto vrstvy: korpus–zavařenina–krém–korpus–zavařenina–krém–korpus–zavařenina–krém–korpus. Takto upravený dort vložte na hodinu ztuhnout do chladničky nebo na 20 minut do mrazáku.

05.

Zatímco dort tuhne, rozpusťte čokoládu společně s kokosovým olejem. Vzniklou polevou polijte vychlazený dort a do ještě teplé polevy pěkně položte mandle v barevné čokoládě. Hotové dílo nechte opět chvíli vychladit – a můžete servírovat.

Načítám