Článek
Možná neseženete barevné mandle v čokoládě na ozdobu, ale na dortu vypadají skvěle i mandle v čokoládě bílé nebo růžové. Případně lze použít i barevné velikonoční bonbony ve tvaru vajíček.
Postup
01.
Změklé máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Do ní po jednom zašlehejte celá vejce (v pokojové teplotě) a pomerančovou kůru. Mouku se solí a kypřicím práškem prosejte a postupně stěrkou zapracujte do máslové směsi. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem, uhlaďte povrch a pečte při 180 °C asi 45 minut, dokud není korpus dobře propečený.
02.
Hotový korpus vyndejte z trouby, pár minut ho nechte prochladnout a poté do něj udělejte špejlí dírky. Potřete ho pomerančovým likérem (raději naněkolikrát, aby se tekutina hezky vsákla) a nechte ve formě zcela vychladnout.
03.
Na krém nejprve vyšlehejte smetanu dotuha. Tvaroh oslaďte, ochuťte vanilkou a také prošlehejte. Tvarohovou směs poté opatrně smíchejte se smetanou a hotový krém přendejte do cukrářského sáčku.
04.
Vychladlý korpus vyjměte z formy a horizontálně prořízněte na 4 pláty. První díl umístěte na etažér nebo talíř a potřete ho pomerančovou zavařeninou (asi 1 cm okraje korpusu nechte nepotřený). Na plát nastříkejte krém od okraje do středu a položte na něj další plát korpusu. Potřete ho zavařeninou, nastříkejte krémem a vše zopakujte ještě u třetího plátu. Promazaný dort má pak tyto vrstvy: korpus–zavařenina–krém–korpus–zavařenina–krém–korpus–zavařenina–krém–korpus. Takto upravený dort vložte na hodinu ztuhnout do chladničky nebo na 20 minut do mrazáku.
05.
Zatímco dort tuhne, rozpusťte čokoládu společně s kokosovým olejem. Vzniklou polevou polijte vychlazený dort a do ještě teplé polevy pěkně položte mandle v barevné čokoládě. Hotové dílo nechte opět chvíli vychladit – a můžete servírovat.