Článek
Pokud se k vám od kamarádky či sousedky dostala krabička se sladkým kváskem, zpřehýbaným receptem na pečení vatikánského chlebíčku štěstí a příslibem splnění velkého přání, jste na správné adrese. Péct by se měl údajně jen jednou za život, ale je tak dobrý, že pokud chováte klasický kvas na chleba, klidně ho vyzkoušejte i s ním.
Postup
01.
Obdržený kvásek přendejte do větší skleněné nebo plastové mísy. První den přidejte 250 gramů cukru a nemíchejte.
02.
Druhý dejte vlijte do mísy 250 gramů mléka a pořádně promíchejte.
03.
Třetí den vmíchejte 250 gramů mouky.
04.
Čtvrtý den ráno, v poledne a večer těsto promíchejte.
05.
Pátý den vmíchejte po 250 gramech cukru, mléka a mouky.
06.
Šestý den těsto dobře promíchejte a rozdělte na 4 díly. Jeden si nechte v míse a zbylé 3 rozdejte (nebo počkejte do dalšího dne a ke kvásku přibalte i kousek hotového koláče).
07.
Sedmý den do základu přidejte všechny uvedené suroviny: mouku, olej nebo rozpuštěné máslo, kypřidla, skořici (dobrý je i zázvor), vejce, nastrouhaná jablka, nasekanou čokoládu a ořechy, rozinky a vanilkový cukr či extrakt.
08.
Těsto vlijte do papírem vyložené formy na biskupský chlebíček nebo klasické koláčové formy a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, než je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Chlebíček potřebuje skoro hodinu, nízkému kulatému koláči stačí cca 45 minut.
Tip: Před vložením do trouby koláč posypejte dalšími sekanými ořechy nebo třeba perlovým cukrem.