Hlavní obsah
3,6
(99)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tomuto dezertu daly jméno drobné zlatavé karamelové kapičky, které se jako zázrakem objeví chvíli po upečení na jeho povrchu. Někdy je jich víc a jindy méně... Ale úžasný tvarohový koláč, který zdobí, je vždy stejně dobrý a patří mezi nejlepší moučníky.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 90 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
Na tvarohou náplň
  • 3 žloutky
  • 90 g cukru krupice
  • 500 g tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Sněhová vrstva
  • 3 bílky
  • 4 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Na těsto prosejte do mísy mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a konečky prstů ho rychle zapracujte do mouky, až vznikne směs, která připomíná drobenku. Teď přidejte i žloutek a lžíci vychlazené smetany a rychle zpracujte tužší, ale kompaktní těsto. Příliš ho nehněťte, drobné kousíčky másla nevadí. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny.

Tip: Z těsta před uložením do lednice zformujte plochý disk (nebo puk), snadněji ho pak rozválíte do kruhu.

02.

Troubu předehřejte na 180 °C a dortovou formu vyložte papírem na pečení. Odpočinuté těsto rozválejte do kruhu (nejlépe vám to půjde, když ho vložíte mezi dva archy papíru na pečení), měl by být asi o 3–4 cm větší, než je průměr formy. Vyválené těsto vložte do formy a prsty vytvarujte zvýšený okraj. Dno i boky těsta propíchejte vidličkou, těsto přikryjte papírem na pečení, zatižte hrnkem luštěnin (nebo keramickými fazolemi na pečení) a na 12–15 minut vložte do rozehřáté trouby.

03.

Zatímco se těsto předpéká, připravte náplň. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky dobře prošlehejte s cukrem, přidejte tvaroh, smetanu a vanilkový extrakt a ještě jednou dobře promixujte na hladký krém.

Tip: Máte raději sladší dezerty? Přidejte lžíci cukru navíc.

04.

Předpečené těsto vyjměte z trouby, odstraňte fazole i papír na pečení a urovnejte na něj připravenou náplň. Znovu vložte do trouby, stáhněte plamen na 160 °C a pečte dalších 20 minut.

05.

Až se bude předepsaný čas pečení chýlit ke konci, dejte do mísy tři zbylé bílky a našlehejte je do světlé pěny. Postupně přisypávejte cukr a vyšlehejte hladký lesklý sníh do měkkých špiček (znamená to, že nebude úplně tuhý a po vytažení metliček se budou špičky pomalu ohýbat směrem dolů).

Tip: Ze zadělávání těsta vám zbyde ještě jeden bílek, ale do sněhu ho nedávejte, už by ho bylo na koláči moc. A co s ním? Třeba si udělejte snídaňovou kaši a bílek do ní vmíchejte, dokud je horká. Zkuste to. Doplníte bílkoviny, kaše bude krémová a na chuti to nepoznáte.

Foto: Tomáš Rubín

Čekání na to, kdy a kolik zlatavých kapiček karamelu se na dezertu objeví, je napínavá zábava. Tvarohový koláč je ale skvělý i bez nich.Foto: Tomáš Rubín

06.

Vyšlehaný sníh rozetřete na náplň a povrch upravte podle svých představ: obrácenou stranou lžíce udělejte velké vlny, vidličkou menší cestičky nebo jako já použijte ke zdobení cukrářskou stěrku se zoubky. Vložte do trouby, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte posledních 10–15 minut, až povrch sněhu lehce zezlátne. Vypněte troubu, pootevřete dvířka a upečený koláč v ní nechte hodinu odpočinout. Poté ho vyndejte a ve formě ho nechte zcela vychladnout. Nakonec ho přeložte do lednice, ať se rozleží do druhého dne, postupně se na něm budou objevovat andělské slzy.

Tvaroh patří mezi potraviny, které byste měli zařazovat do jídelníčku častěji. Tvarohovou pomazánku doplňte klíčky a pro ty, kdo ho odmítají, udělejte tvarohové knedlíky s jablky. Uvidíte, že jim budou chutnat.

Načítám