Článek
Pavel Berky je mimo jiné talentovaný módní návrhář, který je znám nejen neotřelými návrhy oděvů, ale pro mnohé z nás je to hlavně nezapomenutelný soutěžící z pořadu MasterChef Česko. V tomto televizním kuchařském klání se v roce 2020 probojoval až do semifinále, takže o jeho kulinářských dovednostech nemůže být pochyb!
Postup
01.
Máslo nakrájejte na menší kostky a dejte do rendlíku. Na mírném plameni ho začněte ohřívat. Nejprve se rozpustí a poté začne zlehka probublávat. Zahřívejte ho až do doby, kdy přestane bublat, změní barvu na medově hnědou a začne vonět po oříšcích. Proto se mu také říká oříškové nebo hnědé máslo. Poté rendlík z plotny odstavte a přes sítko máslo přeceďte do skleněné zavařovací nádoby. Dejte ho do lednice zatuhnout.
Tip: Tento krok můžete připravit i den předem a ulehčit si práci.
02.
Ztuhlé máslo vyndejte z lednice a nechte chvilku povolit. Do mísy od kuchyňského robota dejte 160 g hnědého másla a spolu s cukrem ho pomocí pádlového nástavce utřete do pěny.
03.
Přisypte mouku a vše promíchejte. Nemíchejte však příliš dlouho, aby se z mouky nezačal uvolňovat lepek. Míchání zastavte hned, jak se všechny suroviny spojí do hrudkovité konzistence.
04.
Těsto vyklopte na pečicí papír, přikryjte druhým archem pečicího papíru a pomocí válečku ho rozválejte na tloušťku 2-3 mm. Vyválené těsto zlehka posypte vločkami mořské soli a sušenými jedlými květy. Dejte do lednice na 30 minut ztuhnout.
05.
Troubu předehřejte na 150 °C. Těsto vyndejte z lednice, dejte na pečicí plech a ve vyhřáté troubě ho pečte 50-55 minut. Po upečení plát ihned nakrájejte na libovolné tvary a nechte úplně vychladnout.
Ve dvou se to lépe táhne - podívejte se na kuchařskou show Pavla Berkyho.