Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pro bezlepkové pečení jsou k dostání různé směsi, kterými můžete pšeničnou mouku ve většině klasických receptů nahradit. My pro vás máme tip na koláč z pohankové mouku. A upečete ho coby dub.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 100 g másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 3 ks vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks jablek
Krém
  • 100 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vajíčka, jogurt, skořici, muškát, nastrouhaný zázvor a spolu s moukou, jedlou sodou a špetkou soli vypracujte husté těsto. Na závěr vmíchejte nastrouhanou mrkev a jablko.

02.

Pečte ve formě vyložené pečicím papírem při 180 stupních asi 40 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá.

03.

Koláč pomažte krémem ze sýru a cukru. Můžete přidat i oblíbené oříšky a v rumu naložené rozinky, které koláči ještě přidají na šťavnatosti.

Tip

Pokud koláč promažete marmeládou a dáte více krému, může nahradit klasický dort.

Související témata:

Načítám