Článek
Tato mramorová bábovka je velmi jednoduchá na přípravu – do těsta se jako zvláčňující složka přidává hotový pudink. Můžete ho koupit anebo si ho sami uvařit. A použít lze i kupovaný proteinový pudink: zvýšíte tak podíl bílkovin a moučník vás zasytí na delší dobu. Pokud máte problém s laktózou, připravte si domácí pudink z rostlinného nápoje.
Postup
01.
Do misky dejte polovinu množství krupičky, polovinu množství cukru, polovinu kypřicího prášku a zamíchejte. Do této směsi zamíchejte vejce a určené množství hotového vanilkového pudinku (nesmí být horký, pudink by měl mít pokojovou teplotu). Vznikne světlá část, kterou budete posléze kombinovat s tmavou částí těsta.
02.
Tmavou část těsta získáte stejně: v druhé míse smíchejte zbylou polovinu sypkých surovin a poté přidejte druhé vejce a hotový čokoládový pudink.
03.
Do vymazané a vysypané bábovkové formy dejte nejprve 1/2 světlého těsta, poté rovnoměrně přidejte 1/2 tmavého těsta, následně zbytek světlého těsta a nakonec zbytek tmavého těsta.
04.
Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut. Zkontrolujte bábovku špejlí: je-li špejle po vytažení z těsta suchá, bábovka je hotová.
05.
Po upečení nechejte bábovku zcela vychladnout a poté ji vyklopte z formy, nakrájejte a servírujte.
Nemáte bábovkovou formu? Můžete ze stejného těsta jednoduše upéct (třeba v dortové formě) koláč zebra, což je variace na mramorovou bábovku.