Hlavní obsah
3,3
(56)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Formu na beránka jste nepodědili a kupovat ji kvůli jednomu dni v roce se vám zdá zbytečné? Odjeli jste na svátky na chalupu a forma zůstala doma? Nevadí! S trochou šikovnosti vám na upečení půvabného nadýchaného beránka postačí obyčejný plech.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 kusy
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/2 vanilkového lusku
Na dokončení
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce rumu
Článek

Beránka jsem pekla z kynutého těsta na jidáše podle M. J. Sandtnerové. Na tento mazanec na plechu jsem přidala trochu cukru navíc a maličko jsem pozměnila postup: nerozpuštěné máslo jsem do těsta zapracovala až nakonec. Potřebovalo delší dobu hnětení, bylo elastičtější a „živější“ a upečený beránek byl ještě o trochu nadýchanější a pružnější. Výborný a snadnější na zpracování ale bude, i když do těsta přidáte rozpuštěné máslo podle původního receptu.

Postup

01.

Všechny suroviny si včas připravte na linku, aby měly při zadělávání pokojovou teplotu, máslo nakrájejte na kostky. Do mísy robota prosejte mouku, přidejte cukr a metličkou promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek.

02.

Mléko zahřejte na teplotu těla a zhruba třetinu vlijte do důlku. Rozdrobte do něj droždí, nožem opatrně přimíchejte trochu mouky ze stran důlku a nechte v teple asi 10–15 minut vzejít kvásek.

03.

Do mísy přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru (tou nešetřete, dodá těstu správný švih) a semínka z vanilkového lusku. Žloutky do těsta prošlehejte ve zbytku mléka a začněte zadělávat těsto. Do mouky pomalu lijte směs mléka a žloutků. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy, postupně přidávejte kostky másla a dál zadělávejte těsto, až bude hladké, lesklé a velmi pružné a všechno máslo se do něj pořádně zapracuje. Zformujte z něj kouli a nechte v teple kynout asi 45–50 minut.

04.

Těsto vyklopte na vál jemně poprášený hladkou moukou. Z této dávky surovin upečete jednoho opravdu velkého beránka na celý plech nebo dva menší. Oddělte přiměřenou část těsta a zformujte z něj hlavičku. Poté odkrajujte užší kousky těsta, válejte hady, stáčejte je do spirálek a skládejte na plech jako tělíčko (mezi spirálkami nechávejte malé mezery, těsto ještě nabyde). Ze dvou větších kousků těsta udělejte nožičky, z menších pak uši a případně i malé růžky. Hotového beránka nechte ještě pod utěrkou 20 minut kynout a mezitím předehřejte troubu na 190 °C.

Foto: Anita Ponešová

Na krásného „trhacího“ beránka vám postačí větší pánev, která může do trouby, a pár bochánků z kynutého těsta.Foto: Anita Ponešová

05.

Před pečením beránka pomašlujte žloutkem prošlehaným s kapkou vody a pečte 15–18 minut dozlatova. Upečeného beránka potřete hned po vytažení z trouby směsí rozpuštěného másla, medu a rumu. Dozdobit ho můžete klasickou bílkovou polevou a po vychladnutí popraškem moučkového cukru.

Potřebujete inspiraci na velikonoční dekorace na poslední chvíli? To, ale i skvělé recepty na velikonoční menu najdete v našem velkém velikonočním speciálu.

Načítám