Článek
Postup
01.
Na plech rozložte pečicí papír. Listové těsto rozválejte na tenký plát (nejjednodušší je koupit už vyválené) a máslo rozpusťte. V misce smíchejte rozpuštěné máslo, skořici, cukr a mandle a tuto náplň rovnoměrně rozprostřete po těstě – u jednoho konce nechte volné místo na slepení. Náplň posypejte rozinkami a válečkem vše do těsta trochu zamáčkněte.
Tip: Šneky můžete udělat jen se skořicí, případně přidat, co máte rádi: drcené ořechy, nasekanou čokoládu nebo třeba oblíbenou marmeládu či povidla.
02.
Těsto s náplní pevně srolujte do válečku, konec potřete rozkvedlaným vajíčkem a slepte. Z válečku odkrajujte šneky široké asi 1,5 cm. Rozložte je na plech, potřete zbytkem rozkvedlaného vejce a dejte péct do dobře vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte asi 15 minut, dokud nebudou dozlatova.
03.
Zatímco šneky chladnou, rychle si připravte polevu: smíchejte cukr, likér a vodu. Zlehka prochladlé šneky polevou pocákejte.
Tip: Mandlový likér můžete nahradit jiným oblíbeným, nebo můžete vyrobit rumovou polevu anebo podávat šneky i bez polevy, jsou výborné i tak.