Článek
Snídaňové skořicové čtverečky patří k položkám, u kterých se domácí příprava vyplatí i finančně. Za kilo kupovaných zaplatíte v průměru 250 Kč. Ze surovin v receptu připravíte asi 250 gramů skvělých domácích a budou vás stát asi 30 korun.
Postup
01.
Do mísy prosejte oba druhy mouky a cukr, přidejte skořici a špetku soli a suroviny promíchejte metličkou.
Tip: Pokud můžete, sáhněte po cejlonské skořici. Je lahodnější, sladší a zdravější než běžně dostupná čínská skořice. Nebo přidejte perníkové koření, navodí vánoční atmosféru.
02.
Studené máslo nakrájejte na menší kostky a přidejte ho k mouce. Konečky prstů ho svižně zapracujte do mouky až se kousky másla v mouce rovnoměrně rozptýlí a směs bude připomínat jemnou drobenku.
03.
Poté přidejte i studenou smetanu a velmi rychle vypracujte soudržné těsto. Příliš ho nehněťte, postačí, když se suroviny pořádně spojí. Z těsta pak vytvarujte malou cihličku (lépe ho pak vyválíte do obdélníkového tvaru), zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, klidně ale i do druhého dne.
04.
Odpočinuté studené těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru opravdu natenko (3-4 mm), skvěle vám poslouží nastavitelný váleček (nebo dejte po stranách těsta dvě silnější špejle, které vám pomůžou těsto rozválet na stejnou sílu i pomocí běžného válečku). Předehřejte troubu na 180 °C.
05.
Rozválené těsto nakrájejte pomocí rádýlka na menší čtverečky (já na to používám dlouhé pravítko jemně potřené olejem), klidně je ale nechte u sebe, po upečení je lehce rozdělíte podle naznačených linií. Každý čtvereček ještě propíchněte vidličkou a celý plát těsta přes sítko ještě jemně poprašte skořicovým cukrem.
06.
Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, až začnou velmi lehce zlátnout. Vyjměte je z trouby a nechte chvíli na plechu dojít, mezitím hezky zpevní. Poté je z plechu stáhněte, opatrně rozdělte na jednotlivé čtverečky a nechte úplně vychladnout. Skladujte v uzavřené krabici, vydrží tak i dva týdny.
V lednici vám po pečení zůstane téměř celá otevřená smetana - připravte k večeři jednoduchou panenku s houbami nebo pořádné valašské kyselo.