Článek
Vepřové sádlo představovalo pro naše předky nejběžnější tuk, který používali téměř každodenně. A samozřejmě i na sladké pečení. Zkuste to také a nebojte se: pečivo není „cítit vepřovým“ a je opravdu krásně křehké.
Sádlové cukroví: rohlíčky a pracny
V následujících receptech se používá nejen sádlo, případně v kombinaci s máslem, ale dokonce i škvarky (samozřejmě bez kousků masa a nesolené). Zní to nezvykle? Rozhodně. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.
Sádlové perníčky
Perníčky, to je vánoční klasika. Existuje nespočet receptů a každá rodina má „ten svůj“. Možností je nepočítaně. Některé perníčky jsou výborné i z rostlinného tuku a jiné jsou zcela bez tuku. A použít lze i olej – ten se dává do těsta na celozrnné perníčky. A tyhle tradiční jsou ze sádla:
Štrúdl z pivního těsta se sádlem
Děláváte doma vánoční jablečný závin? Na toto těsto potřebujete jen tři ingredience: mouku, pivo a sádlo. Dobře se zadělává, skvěle se s ním pracuje a štrúdl je pak opravdu delikátní:
Recept na křehké těsto se sádlem
Na koláčovou formu o průměru 24 cm potřebujete: 100 g cukru moučka, 100 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 150 g sádla, 350 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek. Ze všech surovin vypracujte soudržné těsto.
Chcete mřížkový koláč? Z těsta oddělte zhruba třetinu a zbylou část vyválejte na pomoučněném vále na tenký plát a vyložte jím koláčovou formu. Naplňte oblíbenou náplní a ze zbylého těsta vytvořte mřížku. Pečte na 180 °C asi 45 minut.
Kynuté těsto se sádlem
Během českých Vánoc se kynuté moučníky většinou moc nepečou, prim hraje cukroví, nicméně tyto oblíbené sádlové recepty užijete kdykoliv během roku. A co vánočky? Tradice mluví jasně: Sádlo do vánočky prostě patří! Tak se toho nebojte a část tuku do vánočkového těsta nahraďte sádlem. A protože nejen sladkým živ je člověk, jistě oceníte i recept na slaná sádlová kolečka, která využijete třeba jako silvestrovské pohoštění.