Hlavní obsah

Jde to i bez másla! Nejlepší cukroví se sádlem a škvarky. Zvládnete tak i štrúdl, buchty a křehký koláč

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

Máslo je na vás drahé i ve slevě, ale zároveň nechcete péct z margarínu? Vsaďte na sádlo! Existují vynikající tradiční recepty, kde se jako tuk používá vepřové sádlo, případně v kombinaci s máslem či olejem (tedy je ho menší spotřeba). Jedná se o osvědčený způsob, a mnozí dokonce říkají, že sádlové pečivo je mnohem chutnější než čistě máslové, které snáz vysychá.

Článek

Vepřové sádlo představovalo pro naše předky nejběžnější tuk, který používali téměř každodenně. A samozřejmě i na sladké pečení. Zkuste to také a nebojte se: pečivo není „cítit vepřovým“ a je opravdu krásně křehké.

Sádlové cukroví: rohlíčky a pracny

V následujících receptech se používá nejen sádlo, případně v kombinaci s máslem, ale dokonce i škvarky (samozřejmě bez kousků masa a nesolené). Zní to nezvykle? Rozhodně. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.

Sádlové perníčky

Perníčky, to je vánoční klasika. Existuje nespočet receptů a každá rodina má „ten svůj“. Možností je nepočítaně. Některé perníčky jsou výborné i z rostlinného tuku a jiné jsou zcela bez tuku. A použít lze i olej – ten se dává do těsta na celozrnné perníčky. A tyhle tradiční jsou ze sádla:

Štrúdl z pivního těsta se sádlem

Děláváte doma vánoční jablečný závin? Na toto těsto potřebujete jen tři ingredience: mouku, pivo a sádlo. Dobře se zadělává, skvěle se s ním pracuje a štrúdl je pak opravdu delikátní:

Recept na křehké těsto se sádlem

Na koláčovou formu o průměru 24 cm potřebujete: 100 g cukru moučka, 100 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 150 g sádla, 350 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek. Ze všech surovin vypracujte soudržné těsto.

Chcete mřížkový koláč? Z těsta oddělte zhruba třetinu a zbylou část vyválejte na pomoučněném vále na tenký plát a vyložte jím koláčovou formu. Naplňte oblíbenou náplní a ze zbylého těsta vytvořte mřížku. Pečte na 180 °C asi 45 minut.

Kynuté těsto se sádlem

Během českých Vánoc se kynuté moučníky většinou moc nepečou, prim hraje cukroví, nicméně tyto oblíbené sádlové recepty užijete kdykoliv během roku. A co vánočky? Tradice mluví jasně: Sádlo do vánočky prostě patří! Tak se toho nebojte a část tuku do vánočkového těsta nahraďte sádlem. A protože nejen sladkým živ je člověk, jistě oceníte i recept na slaná sádlová kolečka, která využijete třeba jako silvestrovské pohoštění.

Načítám