Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Jen málokterý moučník je tak vyhlášený po celém světě jako právě vídeňský Sachrův dort. Už proto, že jeho přesná receptura je přísně tajná a dosud ji žádný cukrář, zasvěcený do jejího tajemství, nevyzradil. Ani šéfcukrářka pražské restaurace a kavárny Savoy Karla Kahounová originální recepturu nezná, ale říká se, že ten její Sacher je ještě lepší než ten původní!

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g meruňkové marmelády
  • 100 g čokoládové polevy
  • 1 špetka soli
  • 200 g másla
  • 40 g kakaa
  • 60 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 250 g cukru krupice
  • 6 ks žloutků
  • 8 ks bílku
  • 130 g hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce. Zhruba po 20 vteřinách vždy mikrovlnku vypněte a čokoládu promíchejte, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dejte vychladit do lednice.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Mezitím si z osmi bílků a poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšlehejte v lehkou pěnu.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

V jiné misce promíchejte strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmíchejte do pěny ze žloutků.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Pak střídavě vmíchávejte sníh a směs ze strouhanky, mouky a kakaa.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Pokud chcete mít ze všech stran krásně hladký a rovný dort, vyndejte z dortové formy dno a místo něj ke kruhové formě o průměru 26 cm přidělejte obmotáním pečicí papír.Pokud by se vám to nedařilo, můžete pečicí papír dát na dno formy a to do ní normálně připnout. Formu pak ani nemusíte vymazávat a na dortu nikde nezůstanou bílé skvrny od mouky.

05.

Těsto nalijte do formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 60 minut. Těsta je přesně po okraj formy, takže během pečení z formy vyteče, raději pod formu dejte plech s pečicím papírem, ať vám dort troubu nezašpiní! Přebytek těsta se po upečení seřízne, a dort tak bude opravdu rovný.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

06.

Po upečení nechte korpus úplně vychladnout. Pokud byste jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude hezký. Dlouhým nožem korpus seřízněte, odstraňte pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízněte z formy. Získáte tak krásně rovný a pravidelný tvar.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

07.

Dortový korpus 3x až 4x podélně prořízněte a pláty těsta odkládejte před sebe, aniž byste s nimi jakkoli točili. Použijte na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budete skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

08.

Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na střední stupeň ohřejte a promažte jí jednotlivé vrstvy dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, a ten pak přikryjte dalším odkrojeným plátem, pak zase marmeláda, druhý plát a tak dále. Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

09.

Dort pomažte teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí. Hotový dort nechte do druhého dne odležet, aby marmeláda měla dost času provlhnout všude.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

10.

Následující den dort potáhněte čokoládovou polevou a nechte zatuhnout. Ta v Savoyi se dělá komplikovaně, pro vaše potřeby postačí, když koupíte polevu hotovou

11.

Dort nakrájejte na osminky a každý kousek servírujte s kopcem šlehačky!

Energetická hodnota celkem - 1 porci
Energie26 822,7 kJ
Bílkoviny87,24 g
Tuky370,56 g
Sacharidy672,26 g
Sůl4,56 g
SAFA208,94 g
Vláknina33,78 g
Cukry525,91 g
Související témata:

Načítám