Článek
Postup
01.
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce. Zhruba po 20 vteřinách vždy mikrovlnku vypněte a čokoládu promíchejte, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dejte vychladit do lednice.
02.
Mezitím si z osmi bílků a poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšlehejte v lehkou pěnu.
03.
V jiné misce promíchejte strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmíchejte do pěny ze žloutků.
03.
Pak střídavě vmíchávejte sníh a směs ze strouhanky, mouky a kakaa.
04.
Pokud chcete mít ze všech stran krásně hladký a rovný dort, vyndejte z dortové formy dno a místo něj ke kruhové formě o průměru 26 cm přidělejte obmotáním pečicí papír.Pokud by se vám to nedařilo, můžete pečicí papír dát na dno formy a to do ní normálně připnout. Formu pak ani nemusíte vymazávat a na dortu nikde nezůstanou bílé skvrny od mouky.
05.
Těsto nalijte do formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 60 minut. Těsta je přesně po okraj formy, takže během pečení z formy vyteče, raději pod formu dejte plech s pečicím papírem, ať vám dort troubu nezašpiní! Přebytek těsta se po upečení seřízne, a dort tak bude opravdu rovný.
06.
Po upečení nechte korpus úplně vychladnout. Pokud byste jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude hezký. Dlouhým nožem korpus seřízněte, odstraňte pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízněte z formy. Získáte tak krásně rovný a pravidelný tvar.
07.
Dortový korpus 3x až 4x podélně prořízněte a pláty těsta odkládejte před sebe, aniž byste s nimi jakkoli točili. Použijte na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budete skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.
08.
Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na střední stupeň ohřejte a promažte jí jednotlivé vrstvy dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, a ten pak přikryjte dalším odkrojeným plátem, pak zase marmeláda, druhý plát a tak dále. Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.
09.
Dort pomažte teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí. Hotový dort nechte do druhého dne odležet, aby marmeláda měla dost času provlhnout všude.
10.
Následující den dort potáhněte čokoládovou polevou a nechte zatuhnout. Ta v Savoyi se dělá komplikovaně, pro vaše potřeby postačí, když koupíte polevu hotovou
11.
Dort nakrájejte na osminky a každý kousek servírujte s kopcem šlehačky!