Článek
Červený rybíz obsahuje mimo jiné velké množství vitaminu C, tím je nesmírně prospěšný pro naši imunitu. Už jedna hrst rybízu nám pokryje denní dávku céčka. Pokud ale rybíz nepatří k vašim oblíbeným potravinám, nehraďte ho třeba třešněmi nebo angreštem.
Postup
01.
Nejprve zamíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a solí, přidejte studené máslo a krupicový cukr. Rukama nebo v robotu vše zpracujte, vznikne drobivá směs.
02.
Nyní přidejte jedno vejce. Po zapracování získáte hladké kompaktní těsto. Z něho ukrojte asi 1/6 a tu dejte na 20 minut do mrazáku.
03.
Zbylé těsto prsty roztáhněte v koláčové formě po jejím dnu i po stranách. Formu s takto připraveným těstem dejte na 20 minut do lednice.
04.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Mezitím si připravte náplň. Mascarpone pomocí ruční metly smíchejte se žloutkem a slazeným kondenzovaným mlékem.
05.
Tuto směs nalijte na vychladlé těsto v koláčové formě. Navrch posypte rybízem. Nyní vyndejte díl těsta z mrazničky a nastrouhejte ho hrubým struhadlem na náplň. Vše posypte plátky mandlí.
06.
Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů, dokud nezezlátne (asi na 40 minut). Servírujte ho, až zcela vychladne.
Pokud nemáte rádi rybíz, zkuste třeba vláčnou čokoládovou bábovku s arašídy nebo piškotovou roládu s jahodami.