Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Nechce se vám pouštět se do velkého pečení? Vyzkoušejte tuhle rychlou variantu dokonalého letního dezertu. Bude chutnat se zmrzlinou i s kopečkem mascarpone.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
Na náplň
  • 800 g čerstvého lesního ovoce
  • 2 ks bio vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rumu
Na drobenku
  • 2 lžíce jemně mletých mandlí
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks žloutků
  • 5 lžic krupicového cukru
Na dohotovení
  • 500 g vanilkové zmrzliny
Článek

Tuhle dobrotu v podobě crumble (krambl) si můžete připravit v jakékoli sezoně a s jakýmkoli ovocem podle chuti, klidně mraženým, sušeným či kompotovaným. Do drobenky můžete dát skořici, ořechy, bílý cukr nahradit třtinovým, který jí dodá trochu karamelovou příchuť... Pečené ovoce s drobenkou lze přidat i do zmrzlinových pohárů a vrstvit je s tvarohem nebo mascarpone.

Postup

01.

Do misky dejte všechny suroviny na drobenku. Máslo vyjměte rovnou z lednice, aby bylo studené, lépe se s ním bude pracovat. Pomocí prstů vytvořte ze surovin drobivou směs a na chvilku ji vložte do mrazáku.

02.

Kulatou zapékací mísu o průměru cca 25 cm vymažte máslem. Dejte do ní opláchnuté a osušené ovoce, přidejte vanilkový cukr, rum a citronovou kůru i šťávu a opatrně promíchejte. Ovocná vrstva by měla být vysoká asi 3 cm. Z mrazáku vyjměte drobenku a ovoce posypejte, aby bylo zakryté. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 20 až 25 minut, aby byla drobenka dozlatova.

Tip: Pokud použijete jiné ovoce, například broskve, jablka nebo švestky, pokrájejte je na čtvrtiny. Můžete přidat i aromatické koření, jako je mletá skořice, drcený hřebíček nebo badyán, zvlášť s podzimním ovocem bude skvěle ladit.

03.

Hotové ovoce s drobenkou nabírejte lžící, dejte na talířek a podávejte ještě horké s kopečkem vanilkové zmrzliny. Horké ovoce se rozpadá a drobenková krusta drží krásně pohromadě.

Tip: Do ovoce můžete vmíchat dvě snítky tymiánu nebo pár lístků rozmarýnu, které crumble krásně provoní.

Nemáte rádi zadělávání těsta? I bez něj se dají vyrobit vynikající koláče. Mohou být buď z drobenky (tu zvládne každý), nebo rovnou sypané na plech. Zkuste rychlý drobenkový koláč s ovocem nebo drobenkový koláč s tvarohem a ovocem. A úplně jednoduchý je klasický švédský sypaný koláč anebo kakaový sypaný koláč s tvarohem.

Energetická hodnota celkem - 1 forma o průměru 25 cm
Energie9 686,97 kJ
Bílkoviny35,25 g
Tuky87,41 g
Sacharidy340,78 g
Sůl1,62 g
SAFA41,17 g
Vláknina37,4 g
Cukry226,58 g

Načítám