Článek
Tuhle dobrotu v podobě crumble (krambl) si můžete připravit v jakékoli sezoně a s jakýmkoli ovocem podle chuti, klidně mraženým, sušeným či kompotovaným. Do drobenky můžete dát skořici, ořechy, bílý cukr nahradit třtinovým, který jí dodá trochu karamelovou příchuť... Pečené ovoce s drobenkou lze přidat i do zmrzlinových pohárů a vrstvit je s tvarohem nebo mascarpone.
Postup
01.
Do misky dejte všechny suroviny na drobenku. Máslo vyjměte rovnou z lednice, aby bylo studené, lépe se s ním bude pracovat. Pomocí prstů vytvořte ze surovin drobivou směs a na chvilku ji vložte do mrazáku.
Videonávod: Jak udělat nejlepší drobenku?
02.
Kulatou zapékací mísu o průměru cca 25 cm vymažte máslem. Dejte do ní opláchnuté a osušené ovoce, přidejte vanilkový cukr, rum a citronovou kůru i šťávu a opatrně promíchejte. Ovocná vrstva by měla být vysoká asi 3 cm. Z mrazáku vyjměte drobenku a ovoce posypejte, aby bylo zakryté. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 20 až 25 minut, aby byla drobenka dozlatova.
Tip: Pokud použijete jiné ovoce, například broskve, jablka nebo švestky, pokrájejte je na čtvrtiny. Můžete přidat i aromatické koření, jako je mletá skořice, drcený hřebíček nebo badyán, zvlášť s podzimním ovocem bude skvěle ladit.
03.
Hotové ovoce s drobenkou nabírejte lžící, dejte na talířek a podávejte ještě horké s kopečkem vanilkové zmrzliny. Horké ovoce se rozpadá a drobenková krusta drží krásně pohromadě.
Tip: Do ovoce můžete vmíchat dvě snítky tymiánu nebo pár lístků rozmarýnu, které crumble krásně provoní.
Nemáte rádi zadělávání těsta? I bez něj se dají vyrobit vynikající koláče. Mohou být buď z drobenky (tu zvládne každý), nebo rovnou sypané na plech. Zkuste rychlý drobenkový koláč s ovocem nebo drobenkový koláč s tvarohem a ovocem. A úplně jednoduchý je klasický švédský sypaný koláč anebo kakaový sypaný koláč s tvarohem.