Článek
„Skočte si pro rebarboru do nejbližší zahrady či na místní rebarbořiště a upečte si šťavnatý a příjemně nakyslý koláč na plech. A nešetřete na ingrediencích, neboť máslo a smetana jsou nositeli chuti a kvalitní mouka je základem úspěchu,“ říká Josef Maršálek, známý český pekař a cukrář.
Postup
01.
Na těsto navažte do mísy všechny ingredience na něj určené (kromě másla) a hněťte asi 2-3 minuty. Poté přidejte máslo a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto, které nechte na teplém místě asi 2 hodiny vykynout.
02.
Poté těsto přeneste na pečicí papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhněte do velikosti plechu, na kterém budete péct. Těsto i s papírem přeneste na plech a potřete tvarohovým krémem, který připravíte smícháním všech ingrediencí.
03.
Na tvarohový krém naneste na kousky nakrájenou rebarboru, kterou ještě pocukrujte. Koláč hustě posypejte drobenkou připravenou ze všech ingrediencí (prsty promněte mouku, máslo, cukr a sůl). Můžete do ní přidat 1-2 g mleté skořice či mletého zázvoru.
Tip: K rebarboře skvěle ladí jahody, pokud je máte, neváhejte je dát na koláč také.
03.
Koláč nechte asi půl hodiny dokynout. Pečte ho na horkovzduch při 200 °C asi 30 minut, než drobenka zezlátne. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout a před podáváním pocukrujte.