Článek
Postup
01.
Ve větším hrnci zahřejte mléko, aby bylo vlažné. Přidejte cukr, rozdrobené droždí a metličkou míchejte, dokud se droždí nerozpustí.
02.
Přidejte hladkou mouku, vanilkovou pastu nebo extrakt, špetku soli a metlou důkladně promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Zakryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
03.
Zatímco těsto kyne, rozpusťte máslo. Do těsta se nesmí lít horké, takže stačí vychladnout.
04.
Když těsto vykyne, vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Do těsta vmíchejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Když je těsto kompaktní, zlehka vmíchejte sníh z bílků. Těsto se vám bude možná zdát malinko tužší – je poněkud odlišné od běžného litého těsta na vafle, ale je to tak správně.
CO SE ZBYLÝMI ŽLOUTKY?
05.
Dobře rozehřátý vaflovač potřete tukem vhodným ke smažení. Můžete použít řepkový či kokosový olej anebo máslo ghí. Do plotýnek vlijte těsto a pomocí silikonové stěrky a naběračky ho rozprostřete po celé ploše. Dejte pozor, abyste vaflovač nepřeplnili, protože těsto vyskočí a nabude.
06.
Vafle opékejte dozlatova. Bude to trvat asi 5 až 8 minut. Předtím, než vlijete do vaflovače další těsto, nechte přístroj znovu dobře nahřát.
07.
Vafle podávejte lehce pocukrované moučkovým cukrem. Servírovat můžete s čokoládou, zmrzlinou, zakysanou nebo vyšlehanou smetanou, jogurtem, ovocem či oříšky.
Chcete si vafle dopřát se skvělou domácí zmrzlinou? Zkuste například lahodnou smetanovou zmrzlinu s likérem anebo čokoládovou zmrzlinu ze 3 surovin, obě bez zmrzlinovače.