Článek
Postup
01.
Ve vlažném mléku rozpusťte cukr a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Máslo nechte povolit a nakrájejte ho na kousky. Přidejte kvásek, vajíčka a mouku a rukama vypracujte tuhé těsto. Pozor, aby bylo dobře propracované a nezůstaly v něm nikde žádné kousky másla! Hotové těsto zabalte do igelitového sáčku a uložte ho na hodinu až dvě kynout do lednice (ano, do lednice. Ne do tepla! :-)).
02.
Mezitím si prostým smícháním ingrediencí připravte náplně a troubu vyhřejte na 170 stupňů.
03.
Zastudena nakynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 1 milimetr. Rádélkem těsto nakrájejte na kostičky velké asi 4 x 4 centimetry. Doprostřed každé lžičkou naneste náplň a zavažte je jako šátečky, přičemž dávejte pozor, aby byly pořádně domáčknuté a během pečení se pak nerozbalily.
04.
Hotové koláčky skládejte těsně vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 12–15 minut dozlatova – záleží na troubě.
05.
Hotové pečivo vyndejte z trouby, nechte pár minut zchladnout, aby šlo snadno oddělit od sebe, a ještě horké je obalte v moučkovém cukru.