Článek
Posvícením obecně označujeme společenskou událost, která předchází náboženským oslavám, tentokrát nás čeká svatý Martin. Tyto skvělé koláče ale klidně připravte, kdykoli na ně dostanete chuť!
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek, nalijte do něho část vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a to posypte trochou cukru krupice. Nechte vzejít kvásek. Bude to trvat cca 10 minut. Nyní přidejte zbytek cukru a mléka, žloutky (bílky si nechte na potření), rozpuštěné máslo a sůl.
02.
Vařečkou nebo v robotu zadělejte hladké nelepivé těsto a nechte ho zakryté kynout asi 60 minut na teplém místě.
03.
Pak těsto rozdělte na asi 20 stejných dílů a z každého vytvarujte placičku. Doprostřed dejte asi kávovou lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem a žloutkem.
04.
Nyní tvarohovou směs do těsta opatrně zabalte a vytvořte kuličku, aby náplň nevytekla. Naplněné těsto skládejte vedle sebe do máslem (případně sádlem) vymazaného pekáče.
05.
Pomocí důkladně omytého vajíčka ve skořápce do každé kuličky vtiskněte důlek. Do něho dejte trochu povidel rozmíchaných s rumem a nechte koláče dalších 20 až 30 minut kynout pod čistou utěrkou. Troubu předehřejte na 180 °C.
06.
Mezitím si připravte drobenku z másla, cukru a mouky. Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vaječným bílkem, posypejte drobenkou a pečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut.
07.
Po upečení je ještě horké potřete směsí rozpuštěného másla a rumu.