Článek
S peckami, nebo bez? Kousnout do třešňové pecky ukryté v těstě není příjemný zážitek, na druhou stranu jsou to právě pecky, co dodává bublanině specifickou, jemně mandlovou příchuť... Do kterého tábora patříte vy? A znáte trik, jak vypeckovat třešně?
Postup
01.
Suroviny včas vyndejte z chladničky, aby získaly pokojovou teplotu, lépe se pak spojí. Pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, troubu předehřejte na 180 °C a oddělte žloutky od bílků.
02.
K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až vznikne bílá pěna, přisypejte zhruba čtvrtinu cukru a ušlehejte pevný sníh. Změklé máslo dejte do mísy, přidejte zbylý cukr a pořádně je prošlehejte. Až bude hmota krémová a hladká, po jednom zašlehejte i žloutky a citronovou kůru.
03.
Mouku prosejte s práškem do pečiva. Třetinu stěrkou vmíchejte ke žloutkové směsi, přidejte třetinu bílkového sněhu a takhle zlehka ještě nadvakrát zapracujte i zbylé suroviny.
04.
Těsto přelijte do připraveného pekáčku, uhlaďte a posypejte třešněmi. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Po upečení posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Bublaninu zvládáte se zavřenýma očima a lákají vás větší výzvy? Ze zbytku třešní upečte krásně nazdobený schwarzwaldský dort.