Článek
Máte raději menší bochánky? Z uvedeného množství surovin připravíte čtyři kousky nebo jeden větší a dva malé – jako na fotografii.
Postup
01.
Nejprve připravte kvásek. Smíchejte 100 ml vlažného mléka s rozdrobeným droždím a lžící cukru a dejte přibližně na 15 minut vzejít do tepla.
02.
V míse robotu smíchejte všechny zbylé suroviny (kromě vejce na potření) a promíchejte. Přilijte kvásek a nechte robot hníst za pomoci háku, dokud nevznikne pružné a nelepivé těsto. Čerstvě zadělané těsto odložte na hodinu kynout na teplé místo.
Tip: Těsto můžete zadělat i ručně, ale bude to trvat déle.
03.
Vykynuté těsto rozdělte na prameny. Jestli se rozhodnete uplést dva větší mazance, bude to 8 pramenů (na každý kus 4), pokud čtyři menší bochánky, rozdělte těsto na 16 dílů. Prameny vyválejte klasickým způsobem jako na vánočku, postačí rukou na pracovní ploše.
04.
Nyní se pusťte do pletení, s videonávodem je to snazší, než byste čekali! Poté mazance nechte ještě 30 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.
05.
Nakonec mazance potřete rozšlehaným vejcem, do kterého můžete ještě přidat lžíci mléka. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud mazance nebudou krásně zlatavé. Délka pečení se odvíjí od velikosti: menší bochánky se pečou 20–30 minut, větší 30–40. Hotové mazance nechte vychladnout a poté je můžete poprášit moučkovým cukrem.