Článek
Připadáte si jako ostřílený cukrář a jen tak nějakého dortu nebo zákusku se nezaleknete? Pak pro vás bude technická výzva z pořadu Peče celá země to pravé. Zkuste si doma upéct pražské koule a sami posuďte, zda vám nejvíc chutnají ty z hořké, mléčné nebo karamelové čokolády.
Postup
01.
Na buflery: Bílky a cukr společně vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutky lehce prošlehejte s vodou, přidejte asi třetinu mouky a promíchejte. Ihned spojte s ušlehaným sněhem, následně vmíchejte zbytek prosáté mouky.
02.
Pomocí sáčku s hladkou špičkou o průměru 10 mm nastříkejte na plech vyložený papírem na pečení buflery o průměru 4 cm (minimálně 28 kusů). Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C na horkovzduch dozlatova asi 15-20 minut.
03.
Na oříškový krém: Čokoládu a oříškovou pastu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát. Pak vymíchejte dohladka. Nechte zchladnout a zhoustnout, pak zašlehejte máslo. Pomocí sáčku s hladkou špičkou krém nastříkejte na polovinu buflerů, spojte s druhou polovinou a dejte zatuhnout.
04.
Na cukrový rozvar: Nejprve opražte nasekané lískové oříšky. Cukr s vodou svařte na teplotu 113 °C. Do rozvaru máčejte postupně ztuhlé koule z buflerů a ihned je obalte v pražených lískových oříšcích. Nechte vychladnout.
05.
Hořkou čokoládu rozpusťte s 50 g kokosového oleje, vedle čokoládu bílou s 25 g kokosového oleje a ještě zvlášť samotnou karamelovou čokoládu. Postupně v nich namočte všechny koule. Vytvořte 8 hořkých, 4 mléčné a 2 karamelové.
06.
Servírujte v pyramidě na čtvercovém talíři. Koule sestavte do pyramidy o třech patrech tak, aby v každém byla viditelná jen jedna barva. (Druhá karamelová bude uprostřed spodního patra mezi hořkými.)
Porotce Peče celá země Josef Maršálek si zkusil i druhou stranu mince, když se zúčastnil soutěže StarDance. Co všechno víte o tomto pořadu? Otestujte se!
Peče celá země: III. řada
Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef Maršálek a Michaela Landová, moderuje dvojice Václav Kopta a Tereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.