Článek
Při přípravě ovocné galetky můžete experimentovat s různými druhy ovoce podle sezony. Skvěle se hodí například broskve, švestky, maliny nebo černý rybíz. Pro zajímavější chuť přidejte do náplně špetku skořice, muškátového oříšku nebo vanilkového extraktu. Pokud je ovoce příliš kyselé, přidejte trochu cukru nebo medu, a naopak pokud je moc sladké, můžete množství cukru snížit. Jestli se obáváte, že ovoce při pečení pustí příliš šťávy, přidejte do náplně o špetku víc kukuřičného škrobu.
Postup
01.
V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte pokrájené studené máslo a pomocí prstů nebo robota propracujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Postupně přilévejte studenou vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí do koule (vodu přilévejte opravdu postupně, nemusíte ji využít všechnu). Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.
02.
Ovoce umyjte, zbavte nejedlých částí a větší kusy pokrájejte. Poté ho smíchejte v míse a přidejte cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu. Jemně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře propojily.
03.
Troubu předehřejte na 190 °C. Na pomoučené ploše vyválejte těsto do kruhu o průměru asi 30 cm a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Do středu těsta rovnoměrně rozložte ovocnou náplň, ale ponechejte volný okraj asi 5 cm. Přehněte ho přes náplň, čímž vytvoříte vlnitý okraj.
04.
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v předehřáté troubě asi 35-45 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé. Hotovou galetku nechte vychladnout, poté podávejte. Skvěle také chutná ještě teplá s kopečkem domácí zmrzliny.