Hlavní obsah
4,0
(9)
Foto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

Foto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

Připravte si úžasné ostružinové tartaletky – jsou perfektní pro každou příležitost. Jejich křehké těsto a svěží jednoduchá náplň zaručí, že si každý užije svou porci sladkého štěstí.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 50 g cukru
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 40 g ostružin
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Drobenka
  • 50 g hrubé mouky
  • 30 g cukru
  • 30 g másla
Článek

Nemáte formičky na tartaletky? Podle tohoto receptu můžete připravit i klasický kulatý koláč. Poměr surovin vystačí na formu v průměru 23–25 cm.

Postup

01.

V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo a pomocí prstů nebo robota ho zapracujte do mouky, dokud směs nepřipomíná drobenku. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto do hladké koule. Je-li hmota příliš suchá, přilijte lžíci studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut.

02.

V míse smíchejte ostružiny, cukr, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt. Jemně promíchejte, aby se ostružiny nerozmačkaly, ale i tak byly rovnoměrně pokryty směsí.

03.

Na závěr připravte drobenku. Smíchejte mouku a cukr v misce, použijte máslo a prsty všechny suroviny „žmoulejte“.

04.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto na pomoučeném povrchu vyválejte a vykrájejte kruhy dostatečně velké, aby pokryly dno a boky formiček na tartaletky. Formičky není potřeba vymazávat, těsto má v sobě dost tuku a nepřilne. Vykrojené kruhy vtlačte do formiček a dno několikrát propíchněte vidličkou. Do každé formičky dejte na těsto ostružinovou náplň a posypejte drobenkou. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut, dokud drobenka není zlatá.

Energetická hodnota celkem - 4 kusy
Energie11 163,69 kJ
Bílkoviny35,26 g
Tuky114,26 g
Sacharidy370,46 g
Sůl1,21 g
SAFA55,32 g
Vláknina9,75 g
Cukry184,94 g

Načítám