Článek
Nemáte formičky na tartaletky? Podle tohoto receptu můžete připravit i klasický kulatý koláč. Poměr surovin vystačí na formu v průměru 23–25 cm.
Postup
01.
V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo a pomocí prstů nebo robota ho zapracujte do mouky, dokud směs nepřipomíná drobenku. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto do hladké koule. Je-li hmota příliš suchá, přilijte lžíci studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut.
Tip: Můžete využít i recept na základní křehké těsto bez vajec a cukru.
02.
V míse smíchejte ostružiny, cukr, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt. Jemně promíchejte, aby se ostružiny nerozmačkaly, ale i tak byly rovnoměrně pokryty směsí.
03.
Na závěr připravte drobenku. Smíchejte mouku a cukr v misce, použijte máslo a prsty všechny suroviny „žmoulejte“.
04.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto na pomoučeném povrchu vyválejte a vykrájejte kruhy dostatečně velké, aby pokryly dno a boky formiček na tartaletky. Formičky není potřeba vymazávat, těsto má v sobě dost tuku a nepřilne. Vykrojené kruhy vtlačte do formiček a dno několikrát propíchněte vidličkou. Do každé formičky dejte na těsto ostružinovou náplň a posypejte drobenkou. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut, dokud drobenka není zlatá.