Hlavní obsah

Tipy a triky na nejlepší domácí ořechové krémy a másla - zdravě, hravě a levně

Foto: AtlasStudio, Shutterstock.com

Foto: AtlasStudio, Shutterstock.com

Ořechové krémy patří mezi stálice. Oceňovány jsou pro své všestranné využití a lahodnou chuť. Ve správném složení může být ořechový krém zdravou variantou, jak si přisladit jídelníček, doplnit energii, zdravé tuky i bílkoviny. Připravte si ho jednoduše doma.

Článek

Na začátek si pojďme objasnit, že ořechové máslo není to samé co ořechový krém. Rozdíl nehledejte ve výrobním postupu, ale v legislativě, která udává, že označení máslo mohou nést pouze produkty vyrobené z mléka. Arašídové máslo si však zasloužilo výjimku.

Arašídové máslo

Historie tohoto másla sahá až do období Aztéků, kteří ho používali pro tlumení bolesti zubů. První jemné arašídové máslo dnešní podoby bylo vyrobeno v roce 1928 s názvem Peter Pan. O čtyři roky později se začalo vyrábět arašídové máslo Skippy, vyráběné dodnes. V Americe patří mezi tradiční pochoutky, které se konzumují na toustu spolu s džemem. „Arašídové máslo patří mezi nejprodávanější produkty z řady ořechových krémů i dnes. Jeho předností je nejen variabilnost použití, ale také vysoký obsah bílkovin (na 100 g krému je jich až 27 g), 6 g vlákniny a kolem 50 g zdravých tuků,“ vyjmenovává Petra Vránová, generální ředitelka rodinné pražírny ořechů Alika, která oříšky zpracovává přes 30 let.

Výkonný mixér a čerstvé ořechy

Ořechové krémy si můžete vyrobit z nejrůznějších druhů oříšků, jako jsou kešu, lískové ořechy, mandle, luxusnější pistácie či vlašské ořechy, které vynikají bohatým obsahem příznivých omega-3 mastných kyselin. Sáhnout však můžete i po pekanových ořeších či semínkách, fantazii se meze nekladou, ale pro začátek určitě vyzkoušejte arašídy, kešu či mandle, se kterými neuděláte chybu. „Při výrobě arašídového másla či jiného ořechového krému je nezbytné mít k dispozici opravdu výkonný mixér, který si s oříšky dokáže poradit.

Lískooříškový krém

Pro čisté jednodruhové ořechové krémy postačí ořechy rozmixovat ve výkonném mixéru a máte hotovo. Množství ořechů volíme podle toho, kolik ořechového krému chceme vyrobit. Z 1 kg ořechů dostaneme 1 kg ořechového krému v čisté variantě.

Ořechy můžeme rozmixovat s dalšími surovinami a připravit si tak ořechové krémy různých variací, na oblíbenou lískooříškovou klasiku potřebujete:

  • 500 g jader lískových ořechů pražených
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 6 lžic javorového sirupu

Všechny suroviny dejte do mixéru, ořechy přidávejte postupně, a vše rozmixujte do hladkého krému. Pokud si chcete práci ještě usnadnit, můžete použít místo jader lískových ořechů lískooříškovou mouku.

Na použití tyčového mixéru či malého robota se sekacím nástavcem zapomeňte, stálo by vás to jen hodně úsilí. Druhým základním pravidlem je výběr kvalitních surovin. „Při domácím zpracování máte naprostou kontrolu nad použitými ingrediencemi. Ořechy doporučuji kupovat od ověřených výrobců, kteří dávají záruku čerstvosti,“ radí Petra Vránová z Alika.

Foto: Dudaeva, Shutterstock.com

Základem úspěchu je výkonný mixérFoto: Dudaeva, Shutterstock.com

Opražení i namáčení se vyplatí

Ořechy před mixováním buď opražte v troubě, nebo na chvíli namočte. „Opražením ořechů se rozvine dokonale jejich chuť a vůně, stačí jim dát pár minut na plechu při 180 °C. Máčení zase usnadní jejich mixování, ale především se stanou stravitelnější a výživnější,“ radí Petra Vránová.

Jak dlouho namáčet ořechy

Záleží na tvrdosti a velikosti ořechů, řídit se však můžete snadným přehledem:

DruhČas
Kešu2-4 hodiny
Makadamové2 hodiny
Mandle8-12 hodin
Para3 hodiny
Pistácie8 hodin
Vlašské4 hodiny
Lískové8-12 hodin

Sladit můžete cukrem, čokoládou i sirupy

Jakmile máte jasno v použití základní suroviny, tedy druhu ořechů, stačí popustit uzdu vaší fantazii. Místo cukru můžete přidat například med, kvalitní čokoládu, kakao, čekankový sirup či lyofilizované ovoce. Ingredience postupně přidejte do mixéru, jakmile se z ořechů začne tvořit pasta. Domácí ořechový krém vám v lednici vydrží až několik týdnů. Čisté ořechové krémy budou mít trvanlivost delší, krémy vyladěné například mlékem budou mít trvanlivost kratší. Jako příklad můžeme uvést lahodnou kombinaci lískových ořechů s mandlovým mlékem vyšperkovanou kakaem, špetkou soli, medem a kokosovým olejem.

Kouzlení se solí a kořením

Vašimi tajnými ingrediencemi při přípravě ořechových lahůdek mohou být koření a sůl. „Chystáte-li se připravit ořechový krém s karamelem, doporučuji vyzkoušet sůl Fleur de Sel s kardamomem. Čistá ořechová másla jdou ochutit třeba vanilkou, skořicí nebo směsí koření Spekulatius, kterou můžete znát ze slavných belgických karamelových sušenek. Pro ořechová másla se bude báječně hodit i tonka. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, se strouhají jako muškátový oříšek. Jakmile je nastrouháte, ucítíte vanilku, nugát, karamel, marcipán a ořechy,“ dává své tipy pražský kořenář Jan Schneedorfer z Království chuti.

Jak využít ořechové krémy

Načítám