Hlavní obsah
3,6
(15)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pamatujete si ještě vítězný pocit z první upečené buchty? Možná to byla právě hrníčková kefírovka: jednoduchý, přesto vynikající koláč, který se povede napoprvé i úplnému začátečníkovi. A upečete ho i v remosce!

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru moučka
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2 ks vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky kefíru
K dokončení
  • 120 g mléčné čokolády
  • 20 g kakaového másla
  • 1/2 hrnku kokosu
Článek

Jako odměrku použijte 200ml hrnek a rozpis surovin je pro remosku s objemem 4 litry nebo pro menší pekáč s rozměry asi 30 × 25 cm.

Postup

01.

Z papíru na pečení vystřihněte kruh o pár cm větší než dno remosky a vložte ho dovnitř pečicí nádoby.

02.

Do větší mísy prosejte všechny sypké suroviny a promíchejte metličkou. V jiné nádobě prošlehejte vejce, olej a kefír, vlijte k moučné směsi a dobře rozmíchejte.

Tip: Do těsta můžete přidat nasekané ořechy nebo hrst rozinek namočených v rumu.

03.

Těsto vlijte do remosky, přikryjte víkem a pečte 30 minut. Upečený koláč nechte chvíli dojít v nádobě a poté ho přeložte na mřížku.

04.

Na polevu rozpusťte čokoládu a tuk a míchejte, až se spojí do hladké lesklé hmoty. Polijte povrch koláče, podle chuti posypejte mletým kokosem, nechte vychladnout a podávejte.

Remoska je skvělý český vynález, který ve světě proslavila Milena Grenfell-Baines. Patří mezi děti, které zachránil sir Nicholas Winton před transportem, a ve Velké Británii jí dodnes říkají Lady Remoska.

Za zapůjčení remosky děkujeme společnosti Remoska s.r.o.

Energetická hodnota celkem - 1 koláč
Energie20 219,74 kJ
Bílkoviny93,17 g
Tuky215,61 g
Sacharidy621,3 g
Sůl2,27 g
SAFA73,73 g
Vláknina27,14 g
Cukry286,07 g

Načítám