Článek
Část července a polovinu srpna jste na našich webových stránkách mohli soutěžit s nejlepším letním koláčem o skvělé ceny. Ať už jste se zúčastnili, nebo jste se zájmem přihlíželi, zajisté oceníte recepty na koláče, které zvítězily. Upečte si je a sami posuďte, zda třeba nemáte ve svém receptáři ještě lepší dobrotu a jestli se nevyplatí zúčastnit se příště také.
1. místo: Kynutý koláč se švestkami
Mirka P. z Ústeckého kraje: Tento koláč je u nás moc oblíbený. Především u mého manžela. Kdyby bylo na něm, nepeču nic jiného. Voní máslem a skořicí, je plný tvarohu, švestek a hlavně je s LÁSKOU DĚLANÝ.
Suroviny na jeden plech
Kynuté těsto
- ½ droždí
- 130 ml mléka
- 80 g cukru krupice
- 280 g hladké mouky
- 50 g másla + na vymazání plechu
- 10 g sádla
- 1 vejce
- špetka soli
- kůra z ½ bio citronu
Tvarohová náplň
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- cukr dle chuti
- kůra z ½ bio citronu
Drobenka
- 125 g másla z lednice
- cukr krupice
- polohrubá mouka
Na dokončení
- mletá skořice
- švestky
- mandlové plátky
Postup
01.
Nejprve zadělejte kvásek ve větší míse. Rozdrobte droždí, zasypejte ho lžící cukru, zalijte vlažným mlékem, promíchejte, přidejte 3 lžíce mouky a opět promíchejte. Kvásek dejte na teplé místo a nechte vzejít.
02.
Ke vzešlému kvásku přidejte zbylou mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli a zbylé mléko s rozšlehanými vejci. Vše zamíchejte a přilijte rozpuštěné máslo se sádlem. Zadělejte těsto a nechte ho alespoň hodinu a půl kynout na teplém místě.
Tip: Kdyby se těsto při zadělávání lepilo k vařečce či háku robotu, přidejte trochu mouky.
03.
Tvarohovou náplň připravíte smícháním tvarohu, citronové kůry a cukru dle chuti. Vykynuté těsto vyválejte na tvar obdélníku a přeneste ho do máslem vymazaného plechu. Potřete tvarohovou náplní, poklaďte polovinami švestek a posypejte mletou skořicí.
04.
Na závěr vše zasypejte drobenkou (snadno ji připravíte podle našeho postupu) a plátky mandlí. Koláč pečte při 175 °C asi 35 minut, špejlí zkontrolujte, zda je těsto upečené.
2. místo: Letní cheesecake
Gabriela M. z Prahy: Máme rádi svěží letní dezerty, tak byl k bratrovým narozeninám tento cheesecake jasná volba.
Suroviny
Základ (na 20cm formu)
- 200 g sušenek (Lotus, Oreo, jiné klasické máslové sušenky)
- 80 g rozpuštěného másla
Náplň
- 500 g mascarpone
- 2–3 lžíce moučkového cukru
- 100 g rozpuštěné čokolády (dle chuti bílá či mléčná)
- 200 ml smetany ke šlehání (33% a výše)
Poleva
- 100 g čokolády (dle chuti bílá či mléčná)
- 50 ml smetany ke šlehání (33% a výše)
Postup
01.
Rozmixované sušenky spojte s rozpuštěným máslem a vtlačte na dno dortové formy.
02.
Dále si připravte krém. Vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem a rozpuštěnou (nikoli horkou) čokoládou. Na závěr přidejte vyšlehanou tuhou šlehačku a vše spojte. Hotový krém naneste na sušenkový základ.
03.
Nakonec si připravte čokoládovou polevu. V horké smetaně na šlehání rozpusťte čokoládu a nalijte na krém. Po lehkém zatuhnutí dort dozdobte dle chuti a nálady a nechte pěkně ztuhnout v chladničce.
3. místo: Nektarinkový koláč s ricottou
Barbora V. ze Zlínského kraje: Když jsem koláč upekla poprvé, zmizel z talíře během pár minut. Dokonalá kombinace křehkého těsta, náplně z ricotty, tvarohu a čerstvého ovoce chutná celé naší rodině. Navíc je tento koláč velmi variabilní. Připravujeme ho i s broskvemi nebo s jahodami ze zahrádky.
Suroviny
Těsto
- 300 g hladké špaldové mouky
- 105 g másla
- 2 žloutky
- 30 g moučkového třtinového cukru
- 30 g čekankového sirupu
- 5 lžic vody
Náplň
- 250 g ricotty
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 3 nektarinky + 3 kusy na ozdobení
- 10 g moučkového třtinového cukru
- pár kapek vanilkového extraktu
- mandle na posypání
Postup
01.
Špaldovou mouku přesejte přes síto do větší mísy, dejte k ní na kousky nakrájené studené máslo, žloutky, cukr, čekankový sirup a rukama propracujte. Postupně dle potřeby přilévejte vodu. Vytvořte kompaktní nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte několik hodin odpočinout v chladničce.
02.
Mezitím si připravte náplň. Nektarinky nakrájejte na kostičky, smíchejte s ricottou, tvarohem, cukrem, vanilkovým extraktem a vejcem.
03.
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte plát, který bude o kousek větší než forma na koláč. Hotový plát vtlačte do formy a okraje ořízněte. Na těsto urovnejte připravenou náplň a poklaďte ji na tenko nakrájenými nektarinkami. Nakonec posypejte mandlemi. Koláč pečte asi 40 minut.
NEJLEPŠÍ OVOCNÉ KOLÁČE
S jablky
Rychlý jablečný koláč | Francouzský koláč | Koláč bez těsta | Hrníčkový koláč z jablek | Další jablečné dezerty
S jahodami
Klasika s drobenkou | Nejsnadnější koláč | Kynuté koláče s tvarohem | S mandlovou náplní | Další jahodové recepty
S meruňkami
Koláč inspirovaný Francií | Snadný clafoutis | Voňavý s mandlemi | Se smetanovým krémem | Další meruňkové recepty
S borůvkami
Máslový koláč s drobenkou | Jako od babičky | Koláč s mřížkou| Koláč na plech| Další borůvkové recepty
S rybízem
Koláč s mascarpone | Se sněhovou krustou | | Hrníčkový koláč | Drobenkový koláč | Další rybízové recepty
Se švestkami
Jednoduchý kynutý | Koláč s ricottou| S mandlovou náplní | Makovo-švestkový na plech | Další švestkové recepty
S třešněmi
Americká klasika | S kokosovou drobenkou | Křehký koláč se sněhovou čepicí | S drobenkou| Další třešňové recepty