Hlavní obsah

Co si upéct o víkendu? 3 vítězné recepty z naší soutěže o nejlepší letní koláč. Za ochutnání stojí všechny!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Letní prázdniny sice končí, ale letní teploty nás neopouštějí! Zahrádky stále plodí, jako by byl červenec, a pulty v obchodech stále nabízejí výtečné sezonní ovoce. Co si z něj upéct? Zkuste jeden ze tří vítězných receptů z naší soutěže Nejlepší letní koláč. Nebudete litovat!

Článek

Část července a polovinu srpna jste na našich webových stránkách mohli soutěžit s nejlepším letním koláčem o skvělé ceny. Ať už jste se zúčastnili, nebo jste se zájmem přihlíželi, zajisté oceníte recepty na koláče, které zvítězily. Upečte si je a sami posuďte, zda třeba nemáte ve svém receptáři ještě lepší dobrotu a jestli se nevyplatí zúčastnit se příště také.

1. místo: Kynutý koláč se švestkami

Mirka P. z Ústeckého kraje: Tento koláč je u nás moc oblíbený. Především u mého manžela. Kdyby bylo na něm, nepeču nic jiného. Voní máslem a skořicí, je plný tvarohu, švestek a hlavně je s LÁSKOU DĚLANÝ.

Foto: Mirka P.

1. místo: Kynutý koláč se švestkamiFoto: Mirka P.

Suroviny na jeden plech

Kynuté těsto

  • ½ droždí
  • 130 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 280 g hladké mouky
  • 50 g másla + na vymazání plechu
  • 10 g sádla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • kůra z ½ bio citronu

Tvarohová náplň

  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • cukr dle chuti
  • kůra z ½ bio citronu

Drobenka

  • 125 g másla z lednice
  • cukr krupice
  • polohrubá mouka

Na dokončení

  • mletá skořice
  • švestky
  • mandlové plátky

Postup

01.

Nejprve zadělejte kvásek ve větší míse. Rozdrobte droždí, zasypejte ho lžící cukru, zalijte vlažným mlékem, promíchejte, přidejte 3 lžíce mouky a opět promíchejte. Kvásek dejte na teplé místo a nechte vzejít.

02.

Ke vzešlému kvásku přidejte zbylou mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli a zbylé mléko s rozšlehanými vejci. Vše zamíchejte a přilijte rozpuštěné máslo se sádlem. Zadělejte těsto a nechte ho alespoň hodinu a půl kynout na teplém místě.

Tip: Kdyby se těsto při zadělávání lepilo k vařečce či háku robotu, přidejte trochu mouky.

03.

Tvarohovou náplň připravíte smícháním tvarohu, citronové kůry a cukru dle chuti. Vykynuté těsto vyválejte na tvar obdélníku a přeneste ho do máslem vymazaného plechu. Potřete tvarohovou náplní, poklaďte polovinami švestek a posypejte mletou skořicí.

04.

Na závěr vše zasypejte drobenkou (snadno ji připravíte podle našeho postupu) a plátky mandlí. Koláč pečte při 175 °C asi 35 minut, špejlí zkontrolujte, zda je těsto upečené.

2. místo: Letní cheesecake

Gabriela M. z Prahy: Máme rádi svěží letní dezerty, tak byl k bratrovým narozeninám tento cheesecake jasná volba.

Foto: Gabriela M.

2. místo: Letní cheesecakeFoto: Gabriela M.

Suroviny

Základ (na 20cm formu)

  • 200 g sušenek (Lotus, Oreo, jiné klasické máslové sušenky)
  • 80 g rozpuštěného másla

Náplň

  • 500 g mascarpone
  • 2–3 lžíce moučkového cukru
  • 100 g rozpuštěné čokolády (dle chuti bílá či mléčná)
  • 200 ml smetany ke šlehání (33% a výše)

Poleva

  • 100 g čokolády (dle chuti bílá či mléčná)
  • 50 ml smetany ke šlehání (33% a výše)

Postup

01.

Rozmixované sušenky spojte s rozpuštěným máslem a vtlačte na dno dortové formy.

02.

Dále si připravte krém. Vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem a rozpuštěnou (nikoli horkou) čokoládou. Na závěr přidejte vyšlehanou tuhou šlehačku a vše spojte. Hotový krém naneste na sušenkový základ.

03.

Nakonec si připravte čokoládovou polevu. V horké smetaně na šlehání rozpusťte čokoládu a nalijte na krém. Po lehkém zatuhnutí dort dozdobte dle chuti a nálady a nechte pěkně ztuhnout v chladničce.

3. místo: Nektarinkový koláč s ricottou

Barbora V. ze Zlínského kraje: Když jsem koláč upekla poprvé, zmizel z talíře během pár minut. Dokonalá kombinace křehkého těsta, náplně z ricotty, tvarohu a čerstvého ovoce chutná celé naší rodině. Navíc je tento koláč velmi variabilní. Připravujeme ho i s broskvemi nebo s jahodami ze zahrádky.

Foto: Barbora V.

3. místo: Nektarinkový koláč s ricottouFoto: Barbora V.

Suroviny

Těsto

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 105 g másla
  • 2 žloutky
  • 30 g moučkového třtinového cukru
  • 30 g čekankového sirupu
  • 5 lžic vody

Náplň

  • 250 g ricotty
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 3 nektarinky + 3 kusy na ozdobení
  • 10 g moučkového třtinového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • mandle na posypání

Postup

01.

Špaldovou mouku přesejte přes síto do větší mísy, dejte k ní na kousky nakrájené studené máslo, žloutky, cukr, čekankový sirup a rukama propracujte. Postupně dle potřeby přilévejte vodu. Vytvořte kompaktní nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte několik hodin odpočinout v chladničce.

02.

Mezitím si připravte náplň. Nektarinky nakrájejte na kostičky, smíchejte s ricottou, tvarohem, cukrem, vanilkovým extraktem a vejcem.

03.

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte plát, který bude o kousek větší než forma na koláč. Hotový plát vtlačte do formy a okraje ořízněte. Na těsto urovnejte připravenou náplň a poklaďte ji na tenko nakrájenými nektarinkami. Nakonec posypejte mandlemi. Koláč pečte asi 40 minut.

Načítám