Článek
Postup
01.
Menší hlubší plech vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Omyjte a osušte švestky, rozkrájejte je na poloviny a troubu předehřejte na 180 °C.
02.
Do mísy prosejte oba druhy mouky, škrob, kakao, koření a prášek do perníku a promíchejte je metličkou.
Tip: Když nemáte po ruce perníkové koření, přidejte lžičku skořice, špetku mletého hřebíčku a muškátového oříšku a případně i kousek nastrouhaného zázvoru a citronové kůry. Jak udělat domácí perníkové koření?
03.
04.
Vaječnou směs vlijte do mouky a pomocí metličky těsto promíchejte. Metličkou pořádně zaberte až na dně a u okrajů mísy, aby se všechna mouka dobře provlhčila. Těsto vlijte na plech a poklaďte připravenými švestkami.
05.
Pečte asi 40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá.
Tip: Perník je velmi vláčný a skvělý sám o sobě, když ho ale budete chtít povýšit na luxusní moučník, přidejte při servírování kopeček zmrzliny (můj tajný tip je skořicová).