Hlavní obsah
3,8
(4)
Foto: © Česká televize - Autor: Koňaříková Eva

Foto: © Česká televize - Autor: Koňaříková Eva

Máte chuť na pořádný retro zákusek? Zkuste upéct řezy muzikál podle soutěžního receptu z pořadu Peče celá země. Poradíte si lépe než soutěžící?

1 hod.
Příprava
25 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Piškotový plát
  • 180 g vejce
  • 115 g cukru krupice
  • 135 g hladké mouky
  • 15 g vody
Karamelový krém
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g 33% smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 3 g mořské soli
Čokoládová ganáž
  • 90 g hořké čokolády o obsahu kakaa 50–60 %
  • 90 g 33% smetany ke šlehání
  • 30 g másla
Čokoládová poleva
  • 200 g karamelové čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 40 g oleje
Článek

I když roláda na první pohled nevypadá tak složitě, přece jen jde o recept pro pokročilé cukráře. Pokud si však práci chcete usnadnit, připravte si tvarohový krém.

Peče celá země: III. řada

Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef MaršálekMichaela Landová, moderuje dvojice Václav KoptaTereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.

Postup

01.

Na piškotový plát: Vejce s cukrem společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 45 °C. Poté vyšlehejte do hustého krému, ke konci zašlehejte vodu. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku a těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení na plochu asi 40 × 30 cm. Pečte v troubě vyhřáté na 230-240 °C asi 8 minut. Ihned po upečení překlopte plát na čistý arch papíru lehce poprášený moukou a nechte vychladnout. Po vychladnutí okraje plátu zarovnejte nožem a odkrojte z kratší strany pruh o šířce 6 cm, který odložte stranou.

02.

Na karamelový krém: V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte ho po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Do vychladlého karamelu pak po částech zašlehejte na kousky pokrájené studené máslo. Krém rovnoměrně rozetřete na připravený již oříznutý piškotový plát a pomocí papíru na pečení roládu stočte a utáhněte. Nechte ji pořádně ztuhnout.

03.

Na čokoládovou ganáž: Čokoládu rozpusťte a po částech zalijte horkou smetanou. Promixujte tyčovým mixérem, pak zapracujte i máslo. Dejte vychladit. Následně potřete odložený pruh plátu slabou vrstvou a přiložte ho na vršek ztuhlé rolády. Zbylým krémem vyplňte mezery mezi pásem a zaoblenou částí a celou roládu slabě dohladka potřete. Nechte zatuhnout.

04.

Na čokoládovou polevu: Čokolády společně rozpusťte, přidejte olej a dejte vychladit. Pak polevou potáhněte připravenou roládu a než poleva zatuhne, ozdobte vrchní plochu. To můžete udělat buď bílkovou polevou či marcipánem, nebo jako v Peče celá země pruhem čokolády s transfer fólií na čokoládu s motivem hudebních not.

Receptů na sladké rolády je nespočet, ale my z nich pro vás vybrali dvě, které stojí za to vyzkoušet. Upečte netradiční žirafí piškotovou roládu se smetanovým dezertem nebo svěží piškotovou roládu s jahodami a tvarohovým krémem.

Načítám