Článek
Máte rádi trošku exotiky? Zkuste do tyčinek přimíchat strouhaný kokos – dodá jim příjemný plážový nádech, i když jste zrovna v práci. A co takhle zkusit mandlové nebo kešu máslo místo arašídového? Vaše svačina získá lehce noblesní šmrnc! Pro dospělejší verzi namočte sušené ovoce do rumu, a jestli vás láká kreativita, zkuste směs rozdělit a vytvořit vrstvy – čokoládovou se lžičkou kakaa a základní. Tyčinky pak budou vypadat jako sladká zebra, kterou nebudete chtít pustit z ruky!
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Nasypejte na něj všechny vločky, semínka i oříšky a dejte péct asi na deset minut, než nezezlátnou. Poté vše přesypejte do větší mísy.
Tip: Oříšky zvolte dle chuti, skvělé jsou i pistácie nebo pekany.
02.
Zapékací misku o rozměrech 20 × 20 cm vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Chcete-li podpořit chuť tyčinek, zvolte sezamový olej, ale budou výborné i s řepkovým nebo slunečnicovým.
03.
V kastrůlku rozehřejte arašídové máslo společně s medem. Směs sundejte z plotny, vmíchejte skořici a sůl a poté ji vlijte do mísy k vločkám a promíchejte. Dále přidejte pokrájené sušené datle nebo jiné ovoce (třeba višně anebo třešně). Vše propracujte, přeložte do vymazané zapékací misky a urovnejte stěrkou. Pečte přibližně 15 minut, až povrch mírně zhnědne.
04.
Po dopečení nechte mírně prochladnout a poté dejte vychladit do ledničky. Asi po třech hodinách vychlazený základ vyndejte z misky a nakrájejte na tyčinky. Můžete je polít čokoládovou polevou nebo je do ní jen lehce namočit, ale tyčinky jsou skvělé i jen tak.