Článek
Občas se vám nechce riskovat a hledáte snadný recept, o kterém víte, že vyjde. Není nic snazšího než v těchto případech vyzkoušet postup podle ostřílených odborníků, kteří už mají leccos odpečeno. My jsme pro vás získali recept na mrkvový dort od Andrey Vávrové, šéfcukrářky známé pražské restaurace Hliněná bašta. Díky jejím trikům a vytříbeným chutím vyšvihnete levou zadní netradiční mrkvový dort se smetanovým krémem. Láska na první sousto.
Postup
01.
Oddělte od sebe žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s třtinovým cukrem a javorovým sirupem. Do vyšlehaného krému ke konci zašlehejte i vanilkovou pastu nebo zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Do směsi přilijte olej, 1,5 dcl mléka a dál šlehejte. Vsypte mouku s kypřicím práškem a mletou skořici. Pokud by bylo těsto tuhé, přilijte ještě trochu mléka.
Tip: Nemáte doma javorový sirup? Nevadí, můžete ho snadno nahradit medem.
02.
Z bílků vyšlehejte sníh a zapracujte ho opatrně do těsta. Mrkve očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle, ořechy nasekejte na střední velikost, pomerančovou kůru nastrouhejte. Vše zapracujte do těsta.
03.
Připravte dortovou formu, kterou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Forma může být kulatá, ale lze zvolit i plech. Do vysypané formy vylijte těsto a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná na 160 °C). Pečte asi 45-50 minut. Pokud si nejste jisti, použijte ke kontrole propečení špejli.
04.
Na krém: Šlehačku vyšlehejte, přidejte cukr, sirup, vanilkovou pastu a citronovou šťávu. Do krému opatrně zašlehejte mascarpone. Vychladlý korpus rozřízněte dortovou pilkou na 2 nebo i 3 pláty. Jednu část namažte krémem a slepte k sobě (v případě tří vrstev opakujte). Nechte si krém na pomazání vršku a boků.
05.
Dort ozdobte podle libosti, například vršek i boky pomažte krémem, nebo nechte dortík jako naháče z boku nepomazaného. Nazdobte nasekanými ořechy, malými mrkvičkami z marcipánu, nastrouhanou čerstvou mrkví a nastrouhanou pomerančovou kůrou.
Nejlepší velikonoční recepty
Nejlepší recepty na mazanec: