Článek
Postup
01.
Syrovou mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Obě mouky smíchejte s vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou a solí.
02.
Do zadělávací mísy dejte nastrouhanou mrkev, sypké suroviny, vejce a nakrájené máslo pokojové teploty.
03.
Hnětacím hákem nebo vařečkou zadělejte lepkavé těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte na cca tři hodiny do lednice.
04.
Po této době těsto vyválejte na tenkou placku na pomoučeném válu a vykrajujte z něho kolečka o průměru cca 8 cm. Každé naplňte lžičkou povidel, přehněte a kraje přimáčkněte k sobě. Já jsem použila plastové tvořítko.
05.
Naplněné mrkvánky vyskládejte vedle sebe na plech s pečicím papírem, do každého jsem pro jistotu, aby nepraskaly, udělala jednu dírku špejlí. Dejte je péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 20 minut. Hotové je ještě teplé posypte moučkovým cukrem.
Mrkev je do moučníků skvělá. Zkuste třeba vláčný mrkvový perník s kysanou smetanou a medovou ricottou nebo raw mrkvový dort.