Článek
Mechový dort můžete připravit i z mraženého špenátu, stačí jen dodržet pár pravidel:
- Mražený špenát nejprve nechte zcela rozmrazit. Poté ho důkladně vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu. Tím zabráníte tomu, aby byl korpus příliš vlhký a těsto se špatně peklo.
- Rozmrazený a vymačkaný špenát důkladně rozmixujte do jemné pasty. Pokud je špenát příliš suchý a mixér se trápí, můžete přidat lžíci vody nebo oleje, ale buďte opatrní, aby těsto neztratilo svou hustotu.
Postup
01.
Příprava korpusu: Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát omyjte, osušte a rozmixujte na hladkou pastu. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Postupně přidejte olej a špenát.
02.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli a tuto směs postupně zapracujte do vaječné směsi, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečte 30-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá. Korpus nechte vychladnout.
03.
Příprava krému: V míse smíchejte tvaroh, moučkový a vanilkový cukr. Šlehačku vyšlehejte dotuha a postupně vmíchejte do tvarohové směsi. Připravte ztužovač do smetany podle návodu na obale a rychle jej vmíchejte do krému. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus.
04.
Příprava melounového želé: Připravte želé podle návodu na obalu, ale použijte o trochu méně vody, aby želé bylo tužší a lépe drželo tvar. Také cukru postačí pouze 4 lžíce. Na krém na dortu rozložte borůvky a poté je opatrně přelijte červeným želé. Dort dejte do lednice a nechte minimálně 2 hodiny ztuhnout. Po vychladnutí můžete servírovat.
Baví vás dorty „se zeleninou“? Tak to musíte vyzkoušet bezkonkurenčně nejlepší mrkváč!