Hlavní obsah
3,5
(175)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Mechové dorty vypadají fantasticky, ale často si lámeme hlavu nad tím, jaký krém jim dodá tu správnou chuť a jak je naservírovat, aby nevypadaly jen jako obyčejný „mech“. V tomto receptu vám ukážeme, jak mechový korpus proměnit v osvěžující melounový dort, který nejen skvěle chutná, ale i báječně vypadá.

45 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Korpus
  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 5 ks vejce
  • 150 g cukru krystal
  • 100 ml oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Krém
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 80 g cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 sáček ztužovače do smetany
Želé
  • 2 pytlíky červené želatiny v přášku
  • 400 ml vody
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 100 g borůvek
Článek

Mechový dort můžete připravit i z mraženého špenátu, stačí jen dodržet pár pravidel:

  • Mražený špenát nejprve nechte zcela rozmrazit. Poté ho důkladně vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu. Tím zabráníte tomu, aby byl korpus příliš vlhký a těsto se špatně peklo.
  • Rozmrazený a vymačkaný špenát důkladně rozmixujte do jemné pasty. Pokud je špenát příliš suchý a mixér se trápí, můžete přidat lžíci vody nebo oleje, ale buďte opatrní, aby těsto neztratilo svou hustotu.

Postup

01.

Příprava korpusu: Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát omyjte, osušte a rozmixujte na hladkou pastu. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Postupně přidejte olej a špenát.

02.

Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli a tuto směs postupně zapracujte do vaječné směsi, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečte 30-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá. Korpus nechte vychladnout.

03.

Příprava krému: V míse smíchejte tvaroh, moučkový a vanilkový cukr. Šlehačku vyšlehejte dotuha a postupně vmíchejte do tvarohové směsi. Připravte ztužovač do smetany podle návodu na obale a rychle jej vmíchejte do krému. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus.

04.

Příprava melounového želé: Připravte želé podle návodu na obalu, ale použijte o trochu méně vody, aby želé bylo tužší a lépe drželo tvar. Také cukru postačí pouze 4 lžíce. Na krém na dortu rozložte borůvky a poté je opatrně přelijte červeným želé. Dort dejte do lednice a nechte minimálně 2 hodiny ztuhnout. Po vychladnutí můžete servírovat.

Baví vás dorty „se zeleninou“? Tak to musíte vyzkoušet bezkonkurenčně nejlepší mrkváč!

Energetická hodnota celkem - 1 forma o průměru 24 cm
Energie18 540,06 kJ
Bílkoviny118,57 g
Tuky211,11 g
Sacharidy506,92 g
Sůl2,29 g
SAFA76,43 g
Vláknina16,9 g
Cukry309,51 g

Načítám