Článek
Do těsta můžete přidat špetku skořice nebo kardamomu – oba druhy koření skvěle doplní chuť hrušek. Nebo zkuste trochu vanilky – dodá koláči příjemnou vůni.
Postup
01.
Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 200 stupňů. Hrušky oloupejte, rozkrojte napůl a vykrojte z nich jádřinec. Nakrájejte je na tenké plátky. Máslo určené do těsta dejte do misky a vložte na pár sekund do mikrovlnné trouby, aby se rozpustilo.
02.
Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Postupně do něho zašlehávejte bílý cukr. Do sladkého sněhu jemně zamíchejte mandlovou a hladkou mouku. Nakonec do těsta lehce zapracujte rozpuštěné zchladlé máslo.
03.
Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a povrch poklaďte plátky hrušek. Ze studeného másla, hnědého cukru a plátků mandlí si připravte směs trochu podobnou drobence a rozdělte ji na hrušky.
04.
Koláč pečte prvních 10 minut na 200 stupňů a dalších asi 25 minut na 175 stupňů. Špejlí zkuste, zda je těsto upečené.
Jak využít zbylé 3 žloutky? Videorecept na jablečný koláč s krémem:
Hrušky jsou skvělé i naslano: Zkuste recept na podzimní koláč s nivou, ořechy a hruškami, může to být skvělá večeře.