Hlavní obsah
4,3
(15)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento moučník je skvělý! V létě s višněmi nebo švestkami, na podzim s jablky anebo hruškami. Jemné a jednoduché mandlové těsto, ovoce a křupavá vrstva navrchu. Příprava je rychlá a snadná – a výsledek? Nejlepší koláč!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
Koláč
  • 2 ks hrušek
  • 3 ks bílku
  • 110 g cukru krupice
  • 100 g mandlové mouky
  • 70 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 špetka soli
Krusta
  • 40 g másla
  • 30 g hnědého cukru
  • 20 g mandlových lupínků
Na vymazání formy
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Do těsta můžete přidat špetku skořice nebo kardamomu – oba druhy koření skvěle doplní chuť hrušek. Nebo zkuste trochu vanilky – dodá koláči příjemnou vůni.

Postup

01.

Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 200 stupňů. Hrušky oloupejte, rozkrojte napůl a vykrojte z nich jádřinec. Nakrájejte je na tenké plátky. Máslo určené do těsta dejte do misky a vložte na pár sekund do mikrovlnné trouby, aby se rozpustilo.

02.

Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Postupně do něho zašlehávejte bílý cukr. Do sladkého sněhu jemně zamíchejte mandlovou a hladkou mouku. Nakonec do těsta lehce zapracujte rozpuštěné zchladlé máslo.

03.

Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a povrch poklaďte plátky hrušek. Ze studeného másla, hnědého cukru a plátků mandlí si připravte směs trochu podobnou drobence a rozdělte ji na hrušky.

04.

Koláč pečte prvních 10 minut na 200 stupňů a dalších asi 25 minut na 175 stupňů. Špejlí zkuste, zda je těsto upečené.

Jak využít zbylé 3 žloutky? Videorecept na jablečný koláč s krémem:

Ořechové těsto, žloutkový krém a jablečné růžičky

Hrušky jsou skvělé i naslano: Zkuste recept na podzimní koláč s nivou, ořechy a hruškami, může to být skvělá večeře.

Energetická hodnota celkem - 1 forma o průměru 25 cm
Energie12 973,42 kJ
Bílkoviny51,87 g
Tuky203,82 g
Sacharidy255,6 g
Sůl1,44 g
SAFA73,15 g
Vláknina28,98 g
Cukry183,36 g

Načítám