Článek
Láska prochází žaludkem – a to je známá a roky ověřená pravda. Zamilujte se na první sousto a upečte sobě i svým blízkým malinový dort ve tvaru srdce. Místo klasické náplně v něm najdete ptačí mléko. Tajemné pojmenování skrývá krém, který připravovaly už naše babičky, ať jako sladký dezert do hrníčku, nebo se po ztužení a našlehání proměnil ve sladkost, která svou konzistencí připomíná marshmallow.
Ptačí mléko v tomto dortu amatérští cukráři ještě osvěžili malinovým pyré, které si snadno můžete udělat doma. Maliny rozvařte s trochou vody a cukru, rozmixujte, přeceďte do čistého kastrůlku a poté svařte do husté konzistence.
Nezní to tak složitě, že? Zkuste celý recept z pořadu Peče celá země. S naším návodem krok za krokem to rozhodně zvládnete.
Peče celá země: III. řada
Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef Maršálek a Michaela Landová, moderuje dvojice Václav Kopta a Tereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.
Postup
01.
Na korpus: Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte rozpuštěnou čokoládu, rozpuštěné máslo a mléko a rozmíchejte dohladka. Nakonec přidejte zbylé ingredience a hmotu natřete do dortového ráfku vyloženého papírem na pečení. Pečte při 170 °C asi 10–15 minut.
02.
Na malinové želé: Přiveďte k varu malinové pyré a cukr, poté přidejte předem namočenou a nabobtnalou želatinu dle návodu na obalu a rozmíchejte. Nechte v lednici vychladnout do konzistence řidšího džemu.
03.
Na bílkový sníh: Bílky smíchejte s cukrem a citronovou šťávou a ve vodní lázni nahřejte na 60 °C. Přidejte předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmíchejte. Tuto směs vyšlehejte v robotu do měkkých špiček, tedy ne úplně dopevna.
04.
Na kakaovou polevu: Smíchejte cukr a kakao, poté přilijte vodu a smetanu a přiveďte k varu. Nakonec přidejte předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmíchejte. Nechte prochladnout a použijte při teplotě asi 37–40 °C.
05.
Kompletace dortu: Vychladlý korpus vyjměte z formy, sundejte z něj papír na pečení a na jeho spodní stranu rozetřete rozpuštěnou čokoládu. Dejte do lednice zatuhnout. Dortový ráfek vymažte olejem, na dno položte připravený korpus čokoládovou vrstvou dolů. Na takto připravený základ nalijte jednu polovinu sněhu, polovinu ovocného želé, druhou polovinu sněhu, zbylé želé a vidličkou jemně promíchejte, vznikne tak lehké mramorování. Dobře zarovnejte a formou několikrát uhoďte o desku stolu, aby se povrch vyrovnal. Pracujte rychle, hmota tuhne. Dejte do lednice zatuhnout a krátce zamrazte.
06.
Na dobře vychladlý dort nalijte polevu, povrch i strany musejí být zcela potažené. Po zatuhnutí celou horní plochu dozdobte čerstvými malinami.