Článek
Švestky a mák jsou skvělá kombinace. Na piškotovém těstě, ještě zasypané drobenkou, společně vytvoří dokonalý dezert, kteří si mohou dopřát i celiaci. Poradíme vám, jak si připravíte bezlepkové těsto i drobenku.
Postup:
01.
Předehřejte troubu na 180 °C nebo horkovzduch na 160 °C. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Připravte si i posypku. Jednoduše smíchejte všechny ingredience na ni a promačkejte, dokud nebude vše dobře promíchané. Velký plech vymažte máslem nebo tukem ve spreji a na závěr příprav si rozkrojte a vypeckujte švestky. Mohou být na polovinu nebo čtvrtky.
02.
Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a solí. Do směsi ještě vmíchejte mletý mák a odložte stranou. Ve velké mixovací nádobě vyšlehejte vejce do pěny. Přidejte k nim cukr, mletou vanilku a dál šlehejte, dokud nevznikne hladký, světlý a nadýchaný krém.
03.
Do tohoto krému opatrně vmíchejte moučnou směs, máslo i rum. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na celý plech a na vrch rozložte švestky, které ještě posypejte drobenkou.
04.
Pečte dozlatova přibližně 20 minut. Otestujte těsto špejlí. Po mírném zchladnutí můžete servírovat.
Bezlepková varianta
Nahraďte hladkou mouku rýžovou a pohankovou. 120 g rýžové mouky a 80 g pohankové. Do posypky použijte bezlepkové ovesné vločky.