Hlavní obsah
3,2
(26)
Foto: Věra Křeháčková / Seznam Brand Studio

Foto: Věra Křeháčková / Seznam Brand Studio

Začíná podzim a s ním je v rozkvětu i sezona švestek a jablek. Tak toho využijte. Mám pro vás jeden skvělý podzimní recept na koláč, ve kterém si budete moct vychutnat křupavost i šťavnatost zároveň. Makovo-švestkový koláč s drobenkou.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
  • 4 ks vejce
  • 300 g třtinového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mletého máku
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 6 lžic rumu
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 200 g másla
  • 1 kg švestek
Na posypku
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 35 g třtinového cukru
  • 35 g másla
  • 45 g drceného lněného semínka
Článek

Švestky a mák jsou skvělá kombinace. Na piškotovém těstě, ještě zasypané drobenkou, společně vytvoří dokonalý dezert, kteří si mohou dopřát i celiaci. Poradíme vám, jak si připravíte bezlepkové těsto i drobenku.

Postup:

01.

Předehřejte troubu na 180 °C nebo horkovzduch na 160 °C. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Připravte si i posypku. Jednoduše smíchejte všechny ingredience na ni a promačkejte, dokud nebude vše dobře promíchané. Velký plech vymažte máslem nebo tukem ve spreji a na závěr příprav si rozkrojte a vypeckujte švestky. Mohou být na polovinu nebo čtvrtky.

Foto: Věra Křeháčková / Seznam Brand Studio

S mletím vám pomůže chytrý pomocník nebo si můžete mák a vločky koupit už namletéFoto: Věra Křeháčková / Seznam Brand Studio

02.

Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a solí. Do směsi ještě vmíchejte mletý mák a odložte stranou. Ve velké mixovací nádobě vyšlehejte vejce do pěny. Přidejte k nim cukr, mletou vanilku a dál šlehejte, dokud nevznikne hladký, světlý a nadýchaný krém.

Foto: Věra Křeháčková / Seznam Brand Studio

Drobenku můžete připravit klasickou nebo v bezlepkové variantěFoto: Věra Křeháčková / Seznam Brand Studio

03.

Do tohoto krému opatrně vmíchejte moučnou směs, máslo i rum. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na celý plech a na vrch rozložte švestky, které ještě posypejte drobenkou.

04.

Pečte dozlatova přibližně 20 minut. Otestujte těsto špejlí. Po mírném zchladnutí můžete servírovat.

Bezlepková varianta

Nahraďte hladkou mouku rýžovou a pohankovou. 120 g rýžové mouky a 80 g pohankové. Do posypky použijte bezlepkové ovesné vločky.

Energetická hodnota celkem - 1 plech 22 × 30 cm
Energie23 880,06 kJ
Bílkoviny95,85 g
Tuky270,08 g
Sacharidy718,81 g
Sůl1,83 g
SAFA109,41 g
Vláknina74,18 g
Cukry435,34 g

Načítám