Článek
Postup
01.
Do mísy vyklepněte žloutky, přidejte citronovou kůru, vanilkový a polovinu krupicového cukru. Ušlehejte světlou a nadýchanou pěnu.
02.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Postupně do něj zašlehejte druhou polovinu cukru.
03.
Do žloutkové hmoty opatrně přidávejte bílky. Pak vmíchejte po částech mouku smíchanou s mákem.
04.
Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 10 až 12 minut.
05.
Po upečení překlopte těsto na čistou utěrku. Opatrně stáhněte papír a pak ho zarolujte do utěrky. Roládu nechte vychladnout.
06.
Tvaroh prošlehejte s cukrem. Želatinu do krému (balení vyjde na 500 až 600 g krému) smíchejte se dvěma lžícemi vody a nechte 10 minut bobtnat. Poté ji pomalu zahřívejte. Když je tekutá, vmíchejte do ní dvě lžíce tvarohu. Tvaroh smíchaný s želatinou pak přidejte zpět do tvarohového krému. Dobře promíchejte.
07.
Vychladlé těsto opatrně rozviňte, potřete povidly a dvěma třetinami krému. Opatrně zatočte a celou roládu potřete zbylým krémem.
08.
Podle chuti ji ozdobte ovocem. Poté dejte aspoň na dvě hodinky do chladu.
Když sladká roláda, tak báječná je taky žirafí piškotová se smetanovým krémem nebo kakaová s čokoládovým krémem.