Hlavní obsah
3,4
(102)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Tvarohovo-maková bábovka se švestkami je moučník, který dokáže zpříjemnit i ten nejnáročnější den, nebo alespoň ráno v práci, když si ji vezmete s sebou do kabelky. Švestky jí dodají šťavnatost, tvaroh vláčnost a bílkoviny. A mák? Ten je dobrý vždycky!

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 3 ks vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 180 g oleje
  • 1 lžíce rumu
  • 200 g mletého máku
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce másla na vymazání
  • 1 lžíce mouky na vysypání
  • 10 ks švestek
Článek

Nechcete mít v práci „makový“ úsměv nebo prostě mák nemáte rádi? I tak si můžete tuto bábovku upéct. Stačí mák nahradit mletými ořechy a výsledek bude perfektní.

Postup

01.

Žloutky ušlehejte společně s oběma cukry do pěny. Za stálého šlehání přidejte tvaroh, olej, rum, mák, citronovou kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.

02.

Švestky omyjte a vypeckujte, a pokud jsou plody větší, rozpulte je. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte moukou, troubu předehřejte na 170 °C.

03.

Do připravené formy nalijte polovinu těsta a rozprostřete na něj švestky. Některé můžete do těsta potopit, jiné nechat na povrchu. Ovoce přelijte zbylým těstem.

04.

Bábovku pečte v předehřáté troubě asi hodinu, zda je hotová, vyzkoušejte špejlí. Po vychladnutí ji můžete ještě poprášit cukrem.

Energetická hodnota celkem - 1 bábovku
Energie20 596,15 kJ
Bílkoviny119,75 g
Tuky286,63 g
Sacharidy462,29 g
Sůl1,54 g
SAFA42 g
Vláknina64,36 g
Cukry261,93 g

Načítám