Článek
Postup
01.
Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Troubu zapněte na 200 °C. Omyté a osušené švestky přepulte a vypeckujte.
02.
Připravte si drobenku: sypké ingredience promíchejte v misce a pak prsty zapracujte máslo (1/2 hrnku = 75 g másla).
03.
Na těsto v míse prošlehejte vejce s cukrem. Přidejte jogurt (1 hrnek = 270 g), citronovou šťávu a kůru z 1 citronu, olej, levanduli a dobře promíchejte. Přisypejte obě mouky, kypřicí prášek a špetku soli. Důkladně promíchejte, aby se suroviny dobře propojily.
04.
Těsto nalijte do připravené formy. Švestky rozložte po těstě řezem vzhůru a zasypejte drobenkou. Pečte při 200 °C 45 minut. Krájejte až po vychladnutí.
Líbí se vám nápad s makovou drobenkou? Upečte si tvarohové koláče se švestkami a s drobenkou z máku. Jestli dáváte přednost receptům bez lepku, jsou tu pro vás bezlepkové švestkové řezy s tvarohem a mákem. A nezapomeňte se inspirovat: Znáte všech 50 nejlepších receptů se švestkami naslano i nasladko?