Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Višně jsou ovoce, které mi daleko víc chutná v tepelně zpracované verzi než čerstvé. V dnešním receptu na klasický letní kynutý koláč se dokonale snoubí višně s mákem, který jsem použila do drobenky.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
Na těsto
  • 530 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g mléka
  • 2 ks vejce
  • 50 ml oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g višní
  • 5 g másla na vymazání
Na drobenku
  • 80 g másla
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 40 g mletého máku
  • 2 hrsti mandlových plátků
Článek

Víte, že zpracovat můžete nejen plody višně? Například odvar ze sušených stonků višní se používá při léčbě bronchitidy. Mimochodem, peckovitému ovoci se v angličtině říká kamenné, podle tvrdé pecky. Tělu nesmírně prospívá a skvělé je i při hubnutí.

Postup

01.

Nejprve rozdrobte do misky čerstvé droždí, přidejte dvě lžíce vlažného mléka a lžičku cukru, nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 5 minut.

02.

Mezitím si do velké mísy odvažte polohrubou mouku, krupicový cukr, přidejte dvě vejce, zbytek mléka, olej a sůl. Vše zlehka promíchejte a nakonec přidejte vzešlý kvásek. Zadělejte těsto (ideálně v robotu hnětacím hákem), bude to trvat tak 10 minut.

03.

Mísu s hladkým lepivým těstem zakryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte ho kynout přibližně 90 minut.

04.

Když je těsto téměř nakynuté, předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si větší pekáč nebo plech, který vymažte máslem. Višně vypeckujte.

05.

Z hrubé mouky, studeného másla, cukru krupice a máku rukama zpracujte drobenku, do které nakonec zamíchejte mandlové plátky.

06.

Vykynuté těsto vyklopte na máslem vymazaný plech a mokrýma rukama ho opatrně roztáhněte po celé ploše. Poklaďte na něj višně a ty zasypte připravenou drobenkou. Koláč dejte péct na 30–40 minut. Hotový nechte zchladnout, pak ho nakrájejte a podávejte.

Načítám