Článek
Víte, že zpracovat můžete nejen plody višně? Například odvar ze sušených stonků višní se používá při léčbě bronchitidy. Mimochodem, peckovitému ovoci se v angličtině říká kamenné, podle tvrdé pecky. Tělu nesmírně prospívá a skvělé je i při hubnutí.
Postup
01.
Nejprve rozdrobte do misky čerstvé droždí, přidejte dvě lžíce vlažného mléka a lžičku cukru, nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 5 minut.
02.
Mezitím si do velké mísy odvažte polohrubou mouku, krupicový cukr, přidejte dvě vejce, zbytek mléka, olej a sůl. Vše zlehka promíchejte a nakonec přidejte vzešlý kvásek. Zadělejte těsto (ideálně v robotu hnětacím hákem), bude to trvat tak 10 minut.
03.
Mísu s hladkým lepivým těstem zakryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte ho kynout přibližně 90 minut.
04.
Když je těsto téměř nakynuté, předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si větší pekáč nebo plech, který vymažte máslem. Višně vypeckujte.
05.
Z hrubé mouky, studeného másla, cukru krupice a máku rukama zpracujte drobenku, do které nakonec zamíchejte mandlové plátky.
06.
Vykynuté těsto vyklopte na máslem vymazaný plech a mokrýma rukama ho opatrně roztáhněte po celé ploše. Poklaďte na něj višně a ty zasypte připravenou drobenkou. Koláč dejte péct na 30–40 minut. Hotový nechte zchladnout, pak ho nakrájejte a podávejte.