Článek
Postup
01.
Nejprve nechte vzejít kvásek. Do poloviny množství vlažného mléka rozdobte čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru a špetku mouky, bude to trvat cca 10 minut.
02.
Oddělte bílky od žloutků, žloutky patří do těsta, bílky využijete na pomašlování šátečků před pečením.
03.
V zadělávací míse smíchejte polohrubou mouku se zbytkem cukru a solí. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky rozšlehané ve zbytku mléka. Hnětacím hákem v robotu nebo ručně důkladně zadělejte těsto. To poté poprašte trochou mouky a nechte asi 90 minut kynout.
04.
Mezitím si připravte makovou náplň. V hrnci zahřejte mléko s máslem. Do horkého vmíchejte mletý mák, rum a cukr. Směs nechte prohřát a nakonec ji zahusťte mletými piškoty.
05.
Vykynuté těsto přeložte na vál a rozválejte ho na placku asi půl cm silnou. Ostrým nožem ji ořežte do tvaru obdélníku (cca 50× 20 cm). Pak těsto nařežte na stejné čtverce (cca 10 × 10 cm), do každého nandejte přibližně lžíci makové náplně. Vytvořte šáteček přimáčknutím všech čtyř cípů k sobě.
06.
Šátečky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Šátečky potřete rozšlehaným vaječným bílkem a dejte je péct na cca 20 minut dozlatova.
07.
Hotové šátečky nechte zchladnout na drátěné mřížce a poté je poprašte moučkovým cukrem.
Nemáte mák? Zkuste šátečky s tvarohovou náplní nebo kynuté tvarohové hřebeny. Skvělé jsou i hanácké kynuté povidlové hřebeny nebo zkuste kynuté nadýchané čokorolky.