Hlavní obsah
4,2
(9)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tenhle recept na donuty od oblíbené irské blogerky Gemmy Stafford nás nadchnul: jednoduché máslové těsto díky pomalému kynutí krásně vyzraje, voní po medu a vanilce a donuty jsou měkké, nadýchané a nepřeslazené. A navíc se obejdete bez zdlouhavého hnětení a smažení.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
35 kusů
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 170 g másla
  • 200 ml mléka
  • 4 ks vejce
  • 80 g medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce másla
Růžová poleva
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 3 lžíce mléka
  • 1 ml červené potravinářské barvy
  • 2 lžíce barevného cukrářského zdobení
Kakaová poleva
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce čokoládové posypky
Článek

Postup

01.

Do opravdu velké mísy (těsto v ní bude kynout a hodně nabude) prosejte mouku. Přidejte sušené droždí a směs metličkou promíchejte.

02.

Rozpusťte máslo, přidejte k němu mléko, vejce, med, vanilkový extrakt a větší špetku soli a také metličkou dobře promíchejte.

03.

Mokrou směs vlijte k mouce a vařečkou promíchejte, až se všechna mouka provlhčí a vznikne trochu lepivé měkké těsto, není potřeba ho hníst. Mísu zakryjte potravinářskou fólií, přikryjte ručníkem a nechte 2–3 hodiny kynout v pokojové teplotě, až se začnou tvořit bublinky a těsto zdvojnásobí objem. Mísu s těstem přesuňte do lednice a nechte ho uzrát minimálně 12 hodin (je to opravdu minimální doba na to, aby správně vyzrálo, v lednici vydrží čekat i 3 dny).

04.

Vyzrálé těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Moukou posypejte i povrch a těsto rozválejte na placku vysokou asi 1 cm. Pomoučeným kulatým vykrajovátkem vykrájejte jednotlivé donuty, uprostřed vykrojte menším vykrajovátkem charakteristický otvor (vykrajovátka s průměrem 6 a 3 cm a z této dávky těsta postupně upečete 35 půvabných menších donutů).

05.

Vykrájené donuty naskládejte na plech vyložený papírem na pečení tak, aby měly kolem sebe dost místa, přikryjte je utěrkou a nechte v teple pomalu dokynout asi 30 minut. Mezitím rozpalte troubu na 190 °C. Vykynuté donuty jemně potřete rozpuštěným máslem a pečte asi 15 minut, až začnou zlehka zlátnout.

Tip: Nemusíte zpracovat všechno těsto najednou. Odřezky a zbytek těsta propracujte, zformujte kouli a vraťte ho do lednice. Skvělé čerstvé donuty z něj upečete druhý i třetí den.

06.

Na donuty jako z animovaných filmů patří pořádná poleva a cukrové zdobení: zatímco se pečou, stihnete je připravit. Na růžovou polevu prosejte do mísy moučkový cukr, přidejte mléko a kapku potravinářské barvy a lžící vše utřete do hladké polevy. Kakaovou polevu připravíte stejně (nezapomeňte kakao také prosít, ať nezůstanou hrudky).

07.

Upečené donuty ještě horké namáčejte do polevy, posypejte je cukrovým zdobením a nechte chvíli zaschnout.

Dopřejte si občas domácí sladkost, ale nezapomeňte ji vyvážit zdravějšími zeleninovými jídly. Na podzim je královnou kuchyně dýně a na těchto dýňových receptech si zaručeně pochutnáte.

Načítám