Článek
Postup
01.
Do opravdu velké mísy (těsto v ní bude kynout a hodně nabude) prosejte mouku. Přidejte sušené droždí a směs metličkou promíchejte.
02.
Rozpusťte máslo, přidejte k němu mléko, vejce, med, vanilkový extrakt a větší špetku soli a také metličkou dobře promíchejte.
03.
Mokrou směs vlijte k mouce a vařečkou promíchejte, až se všechna mouka provlhčí a vznikne trochu lepivé měkké těsto, není potřeba ho hníst. Mísu zakryjte potravinářskou fólií, přikryjte ručníkem a nechte 2–3 hodiny kynout v pokojové teplotě, až se začnou tvořit bublinky a těsto zdvojnásobí objem. Mísu s těstem přesuňte do lednice a nechte ho uzrát minimálně 12 hodin (je to opravdu minimální doba na to, aby správně vyzrálo, v lednici vydrží čekat i 3 dny).
04.
Vyzrálé těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Moukou posypejte i povrch a těsto rozválejte na placku vysokou asi 1 cm. Pomoučeným kulatým vykrajovátkem vykrájejte jednotlivé donuty, uprostřed vykrojte menším vykrajovátkem charakteristický otvor (vykrajovátka s průměrem 6 a 3 cm a z této dávky těsta postupně upečete 35 půvabných menších donutů).
05.
Vykrájené donuty naskládejte na plech vyložený papírem na pečení tak, aby měly kolem sebe dost místa, přikryjte je utěrkou a nechte v teple pomalu dokynout asi 30 minut. Mezitím rozpalte troubu na 190 °C. Vykynuté donuty jemně potřete rozpuštěným máslem a pečte asi 15 minut, až začnou zlehka zlátnout.
Tip: Nemusíte zpracovat všechno těsto najednou. Odřezky a zbytek těsta propracujte, zformujte kouli a vraťte ho do lednice. Skvělé čerstvé donuty z něj upečete druhý i třetí den.
06.
Na donuty jako z animovaných filmů patří pořádná poleva a cukrové zdobení: zatímco se pečou, stihnete je připravit. Na růžovou polevu prosejte do mísy moučkový cukr, přidejte mléko a kapku potravinářské barvy a lžící vše utřete do hladké polevy. Kakaovou polevu připravíte stejně (nezapomeňte kakao také prosít, ať nezůstanou hrudky).
07.
Upečené donuty ještě horké namáčejte do polevy, posypejte je cukrovým zdobením a nechte chvíli zaschnout.
Dopřejte si občas domácí sladkost, ale nezapomeňte ji vyvážit zdravějšími zeleninovými jídly. Na podzim je královnou kuchyně dýně a na těchto dýňových receptech si zaručeně pochutnáte.