Hlavní obsah
4,6
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na výrobu klasických křupavých hořkosladkých sušenek amaretti budete potřebovat stejné suroviny jako na oblíbené makronky. Na rozdíl od nich je ale příprava tak jednoduchá, že ji zvládnou i děti. Této verzi skvělého pečiva dodává jiskru a vůni pomerančová kůra a špetka voňavého koření.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 200 g mandlové mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 ks bílku
  • 1 špetka soli
Na obalování
  • 4 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mandlovou mouku, přidejte dvě třetiny cukru, najemno nastrouhanou pomerančovou kůru a koření. Suroviny dobře promíchejte metličkou.

Tip: Mandlová mouka se běžně koupí v obchodních řetězcích, ale snadno si ji připravíte i doma: stačí najemno umlít loupané mandle.

02.

K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří jemná bílá pěna, postupně přidejte poslední třetinu cukru a ušlehejte sníh. Sníh šlehejte do tzv. měkkých špiček, to znamená, že nemusí být úplně tuhý, a po vytažení metliček se jeho špičky budou pomalu ohýbat směrem dolů. Video: Jak ušlehat tuhý sníh z bílků?

03.

Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech papírem na pečení. Do sypké směsi zapracujte postupně sníh z bílků, vznikne tak příjemně tvárné těsto. Lžičkou z něj odebírejte kousky velké asi jako vlašský ořech a z každého uválejte kuličku.

04.

Kuličky obalte v moučkovém cukru a klaďte na plech tak, aby kolem sebe měly prostor alespoň 4 cm. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut. V průběhu pečení se lehce roztečou do stran a trochu popraskají. Hotové budou, až začnou lehce zlátnout a budou na dotek suché a pevné.

Tip: Upečené sušenky nechte vychladnout a skladujte v dobře uzavřené dóze, vydrží v ní v kondici i dva týdny. Podávejte jako malou chuťovku ke kávě nebo čaji.

Načítám