Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mandlovou mouku, přidejte dvě třetiny cukru, najemno nastrouhanou pomerančovou kůru a koření. Suroviny dobře promíchejte metličkou.
Tip: Mandlová mouka se běžně koupí v obchodních řetězcích, ale snadno si ji připravíte i doma: stačí najemno umlít loupané mandle.
02.
K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří jemná bílá pěna, postupně přidejte poslední třetinu cukru a ušlehejte sníh. Sníh šlehejte do tzv. měkkých špiček, to znamená, že nemusí být úplně tuhý, a po vytažení metliček se jeho špičky budou pomalu ohýbat směrem dolů. Video: Jak ušlehat tuhý sníh z bílků?
03.
Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech papírem na pečení. Do sypké směsi zapracujte postupně sníh z bílků, vznikne tak příjemně tvárné těsto. Lžičkou z něj odebírejte kousky velké asi jako vlašský ořech a z každého uválejte kuličku.
04.
Kuličky obalte v moučkovém cukru a klaďte na plech tak, aby kolem sebe měly prostor alespoň 4 cm. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut. V průběhu pečení se lehce roztečou do stran a trochu popraskají. Hotové budou, až začnou lehce zlátnout a budou na dotek suché a pevné.
Tip: Upečené sušenky nechte vychladnout a skladujte v dobře uzavřené dóze, vydrží v ní v kondici i dva týdny. Podávejte jako malou chuťovku ke kávě nebo čaji.
A co se zbylými žloutky? Pravé špagety carbonara | Nejlepší crème brulée | Domácí bombardino se šlehačkou | Bleskové tiramisu do skleničky | Staročeské kynuté hnětýnky