Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle koláč si zamilujete: tenká krusta křehkého těsta naplněná voňavou mandlovou hmotou má francouzský šmrnc a krémovou texturu. A až skončí sezona jahod, můžete ho upéct se švestkami nebo hruškami.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 150 g másla
  • 40 g cukru moučka
  • 2 lžíce ledové vody
Náplň
  • 100 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g mandlové mouky
Dokončení
  • 3/4 hrnku čerstvých jahod
Článek

Frangipane je lahodný mandlový krém, který se používá jako náplň do dezertů. Chutná, jako by ho připravil mistr cukrářského řemesla, výroba je přitom rychlá a nekomplikovaná. Na přípravu se používá mandlová mouka (není to nic jiného než jemně mleté loupané mandle, pokud ji neseženete, snadno ji připravíte sami), která se hodí k ovoci, jako jsou jahody, třešně, meruňky, hrušky nebo švestky. Část mandlí můžete nahradit mletými pistáciemi, lískovými ořechy, ale i pekany, nebo dokonce mletým sezamem.

Postup

01.

Na korpus prosejte do mísy mouku se špetkou soli, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, cukr a ledovou vodu. Prsty rychle vypracujte těsto – nejdřív bude připomínat drobenku. Jakmile se spojí, vypracujte z něho váleček a dál už nehněťte, aby máslo příliš nepovolilo. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, klidně i do dalšího dne.

02.

Vychlazené těsto rozválejte do kruhu velkého tak, abyste jím bez problémů vyložili formu na koláč i s boky – plát těsta bude vysoký asi půl centimetru. Nejlíp vám to půjde mezi dvěma papíry na pečení. Pomocí válečku nebo papíru, na kterém jste váleli, těsto přeneste do formy (těsto obsahuje dost tuku, takže formu nemusíte vymazat) a pomocí prstů upravte boky, případné přebytky těsta odřízněte a formu s těstem vložte vychladit do lednice.

03.

Předehřejte troubu na 180 °C. Dno i boky těsta propíchejte vidličkou. Na těsto položte kruh z papíru na pečení a zatižte ho: dobře poslouží suché luštěniny nebo rýže, použít můžete i keramické fazole. Zatížený korpus předpečte v rozehřáté troubě, postačí 15 minut.

04.

Na mandlovou náplň vyndejte suroviny včas z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. V míse prošlehejte povolené máslo s cukrem a poté po jednom zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Nakonec zlehka vmíchejte mandlovou mouku a náplň přeneste na předpečené těsto. Uhlaďte a na povrch rozložte menší jahody. Koláč vraťte do trouby a pečte asi 30-35 minut, až náplň mírně nabude a bude zlatavá.

Milujete jahody, ať už čerstvé, nebo v dezertech? Podívejte se na naše nejlepší recepty z jahod.

Energetická hodnota celkem - 1 koláčová forma o průměru 23 cm
Energie17 340,53 kJ
Bílkoviny75,68 g
Tuky300,5 g
Sacharidy281,19 g
Sůl1,38 g
SAFA112,46 g
Vláknina27,17 g
Cukry127,76 g

Načítám