Článek
Směs koření spekulatius se dá běžně koupit v supermarketech, ale můžete si vlastní namíchat z 10 g skořice, 3 g mletého hřebíčku, 3 g anýzu a 2 g kardamomu.
Postup
01.
Elektrickým šlehačem šlehejte změklé máslo s hnědým cukrem do nadýchané směsi. Pak do ní vyklepněte malé vejce a znovu zašlehejte.
02.
V jiné míse smíchejte hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a kořením spekulatius. Tuto sypkou směs postupně zapracujte do máslové směsi a vzniklé těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na několik hodin odpočívat do chladničky.
03.
Po této době nechte těsto lehce změknout v pokojové teplotě a pak ho vyválejte. Pokud chcete vytvořit na povrchu ozdobný reliéf, použijte váleček se vzorem, lehce ho pomoučete a pak jedním pohybem vytvořte na těstě vzor.
04.
Z těsta pak vykrojte větším vykrajovátkem tvary a klaďte je na plech s pečicím papírem. Sušenky pečte cca 10 minut při 180 °C v předem předehřáté troubě.