Článek
Máte z kynutého těsta respekt, nebo dokonce obavy? Dodržte našich 10 rad a zajisté se vám povede.
Postup
01.
Mléko zahřejte, dejte do něj lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
02.
Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Přidejte vejce, pokrájené máslo a kvásek. Vše důkladně propracujte. Zadělané těsto nechte v míse, poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
03.
Pusťte se do náplní. Povidla promíchejte s rumem. Tvaroh prošlehejte s cukrem a žloutkem. Mák dejte do rendlíku, přidejte cukr, mléko, citronovou kůru a svařte.
04.
Mleté ořechy dejte do rendlíku, přilejte mléko, přidejte cukr, skořici a také svařte. Makovou i ořechovou náplň nechte vychladnout.
05.
Vykynuté těsto vyválejte na velikost plechu. Poté pomocí lžíce střídavě přidávejte náplně. Výsledek by měl vypadat tak, že je koláč flekatý, protože se náplně střídají.
Tip: Koláč můžete ozdobit třeba mandlemi, případně drobenkou, pokud vám nebude vadit, že trochu zakryje náplně.
06.
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35-40 minut.
Se čtyřmi náplněmi je také buchta sváteční štědrák nebo zkuste kynutý povidlák: koláč složený ze šneků.