Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Také máte rádi karamel ve všech podobách? A znáte karamelové řezy? Že ne? Tak to pro vás mám výborný tip! Lehké karamelové řezy trochu „říznuté“ rumem se rozhodně neřadí mezi suché moučníky a lehkou pikantnost jim navíc dodá malinový džem.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 porcí
Krém
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
  • 400 ml mléka
  • 1 ks karamelového pudinku
  • 250 g tučného tvarohu
Těsto
  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 ks vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce teplé vody
Na povrch
  • 3 lžíce malinové marmelády
  • 1,5 sáčku dětských piškotů
  • 100 ml rumu
  • 50 g hořké čokolády
  • 10 g rostlinného tuku
Článek

Postup

01.

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s moučkovým cukrem a šlehejte je tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Během šlehání přidávejte po lžících teplou vodu. K vyšlehaným žloutkům přidejte mouku a promíchejte, aby se ingredience spojily v husté těsto. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těsta, aby zůstalo provzdušněné.

02.

Vyšší pekáček nebo menší plech vyložte pečicím papírem a těsto rovnoměrně rozetřete. Dejte péct do trouby při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte vychladnout. Když je korpus studený, pokapejte povrch trochou rumu – rum můžete naředit s vodou 1 : 1. Povrch pomažte džemem.

03.

V kastrůlku zahřejte 2/3 mléka a ve zbylém množství rozmíchejte pudinkový prášek. Za stálého míchání metlou vlijte rozpuštěný puding do horkého mléka. Důkladně promíchejte, aby vám nevznikly hrudky. Vařte asi jednu minutu, pak puding dejte stranou vychladit. Občas promíchejte, aby se na povrchu neudělal škraloup. Až vychladne, tak pomocí šlehače vmíchejte tučný tvaroh a karamelové salko. Podle potřeby doslaďte.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Povrch korpusu potřený marmeládou poklaďte piškoty, které jste nechali chvilku namočené v rumu. Piškoty by ale neměly být úplně nasáklé. Jako poslední vrstvu namažte karamelový krém. Na ozdobu si připravte čokoládu. Použijte kvalitní hořkou s alespoň 70 % kakaa.

Další tipy

Do karamelového krému můžete vmíchat 100 g másla, bude jemnější.

Pokud děláte řezy pro děti nebo řidiče, použijte rumovou tresť.

Máte-li doma menší zapékací misky, zkuste si korpus připravit na plechu a po upečení rozkrojit na kusy, aby přesně zapadaly do mističek. Každému můžete vyrobit vlastní porci a povrch ozdobit pokaždé jinak. Třeba kousky karamelu, který si připravíte z cukru a vody. Ještě teplý nalijete na mikrotenový sáček a necháte ztuhnout. Nalámete na větší kusy, a ozdoba je hotová!

Související témata:

Načítám