Článek
Těst na štrúdl existuje vícero, ale až ochutnáte tenhle z křehkého těsta, budete mít jasného favorita. Základem jsou samozřejmě dobrá jablka, jak nám prozradila Marlene Lanz, která se svým manželem vede farmu s penzionem ve městě Toblach, sdruženou pod značkou Roter Hahn (červený kohout). Ta přísně dbá na kvalitu poskytovaných služeb i nabízených produktů, takže se můžete spolehnout, že vše, co na takto označené farmě ochutnáte, bude prvotřídní. Což platí i o štrúdlu z křehkého těsta, jehož recept se v rodině paní Lanz předává po generace. Marlene byla tak laskavá, že nám ho prozradila.
Postup
01.
Nejprve si připravte těsto, musí 12 hodin odpočívat v chladu. Do mouky rozdrobte jen lehce povolené máslo, přidejte sůl a cukr a prsty ho zpracujte, jako když připravujete drobenku. Pracujte rychle, máslo se nesmí začít rozpouštět, těsto by bylo pak tzv. přepálené a nechutnalo by dobře. Jakmile se vše spojí, zabalte ho do fólie a dejte přes noc do lednice.
02.
Jablka (ideálně sladkokyselá typu Golden Delicious) na náplň oloupejte a nakrájejte na plátky. Posypte je rozinkami, kořením a strouhankou, přidejte rum a citronovou šťávu, promíchejte a nechte směs 10-15 minut odpočinout.
03.
Odpočinuté těsto rozdělte na dvě části a každou z nich vyválejte na rovnoměrnou placku. Do obou doprostřed nasypte polovinu jablek (urovnejte je do pruhu) a z každé strany překlopte těstem tak, aby jablka byla zcela zakrytá. Kraje můžete nechat volné, pokud máte pevná, podzimní či zimní jablka, náplň nevyteče.
04.
Pečte v troubě na 175 °C asi 40 minut.
Nechce se vám dělat s křehkým těstem? Pro snazší variantu můžete zvolit také štrúdl z listového těsta.